”Raja säppiin turvapaikanhaulta”

LEHTIKUVA / AFP Leonid Shcheglov

Vaikka jokainen ulkorajavaltio ja EU-komissio olisivat valmiit laittamaan rajan säppiin turvapaikanhaulta, Suomi käsittelisi turvapaikkahakemukset, kritisoi kansanedustaja Heikki Vestman (kok) Twitterissä.

Viime viikkoina tilanne Puolan rajalla on tulehtunut, kun siirtolaiset ovat yrittäneet ylittää rajan Puolan vastustuksesta huolimatta. Valkovenäläinen oppositiokanava Nexta arvioi siirtolaisia olevan rajalla noin kolmetuhatta henkilöä. Euroopan unioni ja Puola ovat syyttäneet Valko-Venäjää hybridivaikuttamisesta. Rajalla kuvatuissa videoissa näkyy valkovenäläisiä sotilaita, jotka ovat Puolan mukaan uhanneet sotilaallisella väliintulolla, jos Puola ei ota siirtolaisia vastaan.

Videoiden todenperäisyyttä ei ole kyetty todentamaan, sillä Puola ei päästä toimittajia alueelle turvallisuussyistä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) antaa tukensa sille, että EU tekee yhdessä työtä hybridivaikuttamista vastaan.

-Suomessa on varauduttu laajamittaiseen maahantuloon monin tavoin. Tämän varautumisen perustana ovat kansainväliset sopimukset ja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten suojeleminen muun muassa tällaiselta hyväksikäytöltä, Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.

Oikeustieteen asiantuntija Matti Muukkonen nostaa Twitterissä esiin EU-oikeudellisen mahdollisuuden siihen, että EU-tasolla voidaan tehdä väliaikaisia päätöksiä EU-maan hyväksi tilanteessa, jossa EU:n ulkopuolisista maista tulee joukoittain maahantulijoita.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula van der Leyen vaatii omalla Twitter-tilillään kovempia pakotteita Valko-Venäjälle tilanteen takia.

Toimitus

Toimitus