”Rakenna Eurooppaa, älä sotaa” – Macron lupasi, että rauhanneuvottelut käydään Ukrainan ehdoin

Euroopan unionin suurten maiden johtajat osoittivat tukensa Ukrainan EU-jäsenyydelle vierailullaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, Reuters kirjoittaa. Paikalla olivat Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Mario Draghi.

Myös Romanian presidentti Klaus Iohannis oli mukana tapaamisessa.

Unionimaiden johtajat osoittivat tukensa sille, että Ukrainalle annetaan Euroopan unionin ehdokasmaan asema. Ehdokasmaan asemaa pidetään symbolisena eleenä, joka lähentäisi Ukrainaa ja EU:ta.

Scholz sanoi, että Saksa tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Hän muistutti myös, että Saksa on ottanut vastaan jo 800 000 ukrainalaista pakolaista.

-Ukraina kuuluu eurooppalaiseen perheeseen, Scholz sanoi.

Ukraina ollut näreissään EU-maille

EU-maiden johtajien vierailu oli osin vakuuttelua siitä, että ne seisovat edelleen Ukrainan rinnalla. Ukraina on jo pitkään kritisoinut Scholzia siitä, ettei Saksa ole toimittanut aseita riittävän nopeasti eikä ole ollut halukas katkaisemaan kaikkia taloussuhteitaan Venäjään.

Italia puolestaan on ehdottanut rauhaa, joka on saanut Ukrainan pelkäämään sitä, että maa joutuisi luovuttamaan maa-alueitaan.

Ukraina oli raivoissaan myös Macronille, kun hän sanoi aiemmin tässä kuussa, ettei Venäjää pidä nöyryyttää.

Macron lupasi nyt Ukrainalle lisäaseita. Ukraina on toistuvasti pyytänyt raskaampaa aseistusta kyetäkseen vastaamaan Venäjän tuliylivoimaan.

-Arvostamme tukea, jonka kumppanimme ovat jo toimittaneet. Me odotamme uusia toimituksia, erityisesti raskasta aseistusta, nykyaikaisia rakettijärjestelmiä, ohjustentorjuntayksiköitä, Zelenskyi sanoi keskusteltuaan EU-maiden johtajien kanssa.

Graffitissa oikea viesti

Johtajat vierailivat muun muassa Irpinin kaupungissa, jossa he näkivät seinään maalatun graffitin. Graffitiin oli kirjoitettu ”rakenna Eurooppaa, älä sotaa”.

-On hyvin liikuttavaa nähdä tuo. Tämä on oikea viesti, Macron sanoi graffitin nähtyään.

Macron sanoi myös, ettei länsi vaatisi Ukrainalta alueluovutuksia ja että rauhanneuvottelut käydään Ukrainan ehdoin.

Toimitus

Toimitus