Ramsteinin tukikohdassa huippukokous Ukrainan tukemiseksi – “kriittiset viikot edessä”

Yhdysvallat järjestää Ukrainaan ja puolustukseen keskittyvän huippukokouksen Saksan Ramsteinin lentotukikohdassa tänään tiistaina.

Deutsche Wellen mukaan Yhdysvaltojen sotilasasiantuntijat odottavat yli kahdenkymmenen maan osallistuvan keskusteluihin. Toisten lähteiden mukaan osallistuvia maita on jopa 40.

Keskusteluiden pääaiheena on Ukrainan aseistaminen. Ukraina on toistuvasti pyytänyt raskasta aseistusta, jolla se kykenisi vastaamaan tehokkaasti Venäjän hyökkäykseen.

Kokouksen isännöi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin. Hän palasi eilen Ukrainasta, jossa hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Zelenskyi toisti jälleen pyynnön lisäaseista.

Austin sanoi Ukrainasta palatessaan, että hän haluaisi nähdä Venäjän heikentyvän siihen pisteeseen, ettei se voi tehdä sellaisia asioita kuin hyökkäys Ukrainaan.

Yhdysvaltain korkein sotilasjohtaja kenraali Mark Milley sanoi, että kokouksen päätavoite on synkronoida ja koordinoida turvallisuuteen liittyvä apu Ukrainalle. Hänen mukaansa se kattaa raskaan aseistuksen kuten tykistön, aseistut lennokit ja ammukset.

-Seuraavat viikot ovat hyvin, hyvin kriittisiä, Milley sanoi toimittajille, jotka matkustavat hänen kanssaan Saksaan.

-He tarvitse jatkuvaa tukea ollakseen menestyviä taistelukentällä. Ja se on tämän kokouksen todellinen tarkoitus.

Kokoukseen odotetaan osallistuvan muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä edustajia Nato-maista ja maista, jotka eivät kuulu Natoon.

Toimitus

Toimitus