Ravintoloitsija Henri Alén tyrmistyi: Illalliset torpattiin – “ei mitään järkeä”

Kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alen ravintola Finnjävelissä Helsingissä 8. tammikuuta 2018. Alen omistaa Helsingissä viisi suosittua ravintolaa: Muru, Pastis, Kaartin Hummeri Hodari, Finnjävel ja Bystro. Alen on esiintynyt useissa tv-ohjelmissa ja julkaissut useita keittokirjoja. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Majoitus- ja ravintola-ala MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi ja ravintoloitsija, kokki ja keittiömestari Henri Alén ja eivät purematta niele hallituksen uusia koronarajoituksia. Ravintola-alalla tämä näkyy erityisesti alkoholin anniskelussa.

-Ravintolat ovat matalan riskin toimiala, samalla tavalla kuin elintarvikekaupat. Siitä huolimatta meille asetetaan rajoituksia. Tässä on selkeä ristiriita, Timo Lappi toteaa AlfaTV Uutisille.

Hankalana hän näkee erityisesti sen, että alkoholin anniskelu kielletään kello 17 jälkeen, mutta ruokaa voi sen jälkeen kyllä syödä.

-Tämä tulee herättämään paljon hämmennystä etenkin niissä ravintoloissa, joissa on nyt paljon ulkomaisia turisteja.

Ravintolayhtiö NoHo Parters ilmoitti keskiviikkona lomauttavansa henkilöstänsä sekä aloittavansa yt-neuvottelut. Yhtiöllä on 250 ravintolaa ja henkilöstöä 1250. Lomautukset ovat toistaiseksi voimassa olevia.

­–Nämä lomautukset on todella iso asia. Tämä kertoo myös siitä, kuinka hallitus ei ole koko pandemian aikana ottanut meidän alaamme riittävästi huomioon, Timo Lappi kommentoi.

”Pirunmoinen väsymys näkyy alalla”

Ravintoloitsija Henri Alén on tyrmistynyt uusista rajoituksista.

–Tällä torpataan kokonaan illallisravintoloiden toiminta. Jos alkoholia ei voi ostaa ruuan yhteydessä, ei tässä ole mitään järkeä. Muutama lisätunti anniskeluun olisi taannut useamman ihmisen työpaikan, Alén kommentoi AlfaTV Uutisille.

Hän kertoo ymmärtävänsä rajoitukset yökerhojen osalta, koska  silloin ollaan usein vahvassa humalassa ja etäisyydet ovat olemattomia.

–Ruokaravintoloissa ei tätä vaaraa ole, koska erilaisilla järjestelyillä voidaan asiakkaat sijoittaa toisistaan erilleen.

Alen suhtautuu skeptisesti kolmen viikkoa kestäviin rajoituksiin.

–Aiemmista rajoituksista oppineena voin todeta, että minkäänlaisia takeita ei voida antaa siitä, etteivätkö rajoitukset jatkuisi myös sen jälkeen. Työvuorolistat on tehty jo tammikuulle ja lomautuksiakaan ei voi laittaa täytäntöön kuin vasta viikkojen kuluttua, henkilöstön määrästä riippuen, Alén puuskahtaa.

Alén ei ihmettele niitä, jotka hakeutuvat alalta muualle töihin.

–Pirunmoinen väsymys näkyu nyt alalla. En ihmettele, miksi niin moni on jättäytynyt alalta. Jos pitää maksaa asuntolainaa, mutta ei ole minkäänlaista tulevaisuudenkuvaa, kyllä sitä lähtee mieluummin muihin hommiin.

Toimitus

Toimitus