Rehtorilta radikaali ehdotus lukioiden taakkaan – Olli Luukkainen kannattaa

LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Lukio-opettajien työaikaa ja energiaa menee nyt enemmän kaikkeen muuhun kuin oman aineen opettamiseen. Koska ratkaisua ei saada vain palkkapolitikalla, jaksamiseen on löydettävä muita keinoja.

Suomen suurimpiin lukioihin kuuluvan Tikkurilan lukion rehtori Mari Aalto kertoo AlfaTV Uutisille ratkaisumallista, jossa opettaja voisi keskittyä tehtäväänsä perusteellisesti.

–Koska työ on hyvin pirstalemaista, ratkaisuna voisi olla toimenkuva-, työaika- ja palkkamallin muuttaminen. Toivoisin sellaista järjestelmää, joissa opettaja voisi päättää, mihin tehtäviin hän keskittyy kunakin lukuvuonna. Onko pelkästään aineenopettaja, kehittäjä vaiko kasvattaja? Myös palkka pitää saada vastaamaan sitä, mitä tänä päivänä opettajilta vaaditaan.

Aalto muistuttaa, että opettajuus kokonaisuudessaan on selvässä muutoksessa. Perusopetuksen ja lukio-opettajan roolit ovat lähentyneet.

–Nykyisin myös lukioissa opettajat ovat kehittäjiä ja kasvattajia, eivät pelkästään aineenopettajia.

Aallon mukaan keskeisimpiä lukioiden työtaakkaa lisääviä tekijöitä ovat olleet muutosten nopea tahti, erilaisten muutosten samanaikaisuus, opetussuunnitelmien päivitykset, opetuksen sähköistyminen, oppivelvollisuuden laajentaminen sekä yo-tutkinnon laajentamiseen liittyvien tehtävien määrän lisääntyminen.

OAJ:n Luukkainen: Edellinen hallitus syypää

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen allekirjoittaa Aallon näkemykset siitä, että opettajilla ei jää aikaa perustyöhön.

–Aallon esittämät huolet ovat todellisia. Merkittävänä lisänä vielä ylioppilastutkinnon uusimisen rahattomuus. Nyt pitäisi keskittyä perustyöhön ja laadukkaaseen opetukseen, Luukkainen muistuttaa AlfaTV Uutisille.

Luukkaisen osoittaa syyttävän sormensa Sipilän hallitukseen.

–Lukio-opettajien työtaakkaa ja toimenkuvan sirpalemaisuutta lisänneet juurisyyt löytyvät edellisestä hallituksesta. Se pisti liikkeelle opetussuunnitelmauudistuksen ja yo-kirjoitusten uusimismahdollisuuden.

Toimitus

Toimitus