Republikaanit lisäävät painetta Bideniin – massiivista aseapua halutaan Ukrainaan

Joe Bidenin hallinto on kohtaamassa puoluerajat ylittävää tyytymättömyyttä liian vähäisiksi koettujen Venäjän-vastaisten ja Ukrainaa liian vähän auttavien toimiensa takia. Kongressin molemmissa kamareissa on nyt huomattavaa ja päivä päivältä kasvavaa painetta lainsäädäntöön, jolla Bidenin hallinto pakotettaisiin tehostamaan Ukrainan-apua.

Varsinkin kongressissa on vaadittu Bidenin hallinnon irtautumista päätöksestään jatkaa venäläisen öljyn ostamista keskellä Ukrainan eloonjäämistaistoakin. Republikaaninen senaattori Roger Marshall  laati lakiesityksen, ja toisesta vastaavasta aloitteesta ovat vastuussa molempien puolueiden edustajat yhdessä. Biden reagoi vaatimuksiin ja ilmoitti, että USA lopettaa öljyn ostamisen Venäjältä.

Yhdysvaltain kongressissa on kasvamassa paine myös muihin toimiin kuin öljyn ostokieltoon Venäjältä Ukrainan kärsivän kansan auttamiseksi, ja aloitteentekijöinä ovat näidenkin osalta republikaanit. Kuten heitä edustava senaattori Joni Ernst kirjoitti pari päivää sitten, Bidenin hallinnon toimet ovat tähän asti olleet ”laimeita, vaillinnaisia ja passiivisia”, joten kongressin olisi Ernstin ja samanmielisten mukaan nyt otettava asiat omiin käsiinsä ja lailla pakotettava lisätoimiin.

Aseita Ukrainaan

Sekä Ernst että senaattori Marco Rubio ovatkin tarjoamassa lakiesityksiä, joilla lisättäisiin Ukrainan aseapua massiivisesti ja viipymättä. Vastaavan lakiesityksen ovat laatineet myös edustajainhuoneen republikaanit. Siinä missä Bidenin hallinto on toistaiseksi antanut aseapua noin 350 miljoonan dollarin arvosta, kongressissa ollaan nyt valmistelemassa uutta peräti 10 miljardin dollarin pakettia.

Demokraattien versiossa pakettiin on ujutettu koko joukko heidän kotimaisia lempihankkeitaan mutta republikaanit haluaisivat erillistä lakia Ukrainan auttamisesta heeti. He edellyttävät samalla myös pysyviä pakotteita NordStream 2-kaasuputkelle, jollaiset määräsi aikoinaan presidentti Donald Trump. Biden kumosi ne viime vuonna ja on nyt vain väliaikaiseti ne palauttanut voimaan.

Peräti 80 prosenttia republikaaneista katsoo Quinnipiacin uusimmassa tiedustelussa, ettei Joe Bidenin hallinto ole tehnyt läheskään tarpeeksi Venäjän hyökkäyssotaa vastaan ja Ukrainan auttamiseksi. Sen sijaan demokraateista enemmistö katsoo tehdyt toimet hyviksi ja riittäviksi.

MARKKU RUOTSILA

Toimitus

Toimitus