Riistakeskus: Karhuja ei pidä totuttaa ihmisten läsnäoloon – älä ruoki mesikämmentä

Suomen riistakeskus varoittaa karhujen ruokkimesta. Moni hamuaa kuvia talviuniltaan heräämistä nallekarhuista. Pitkä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin ja luonnosta on alkukeväällä haastavaa löytää ravintoa. Mesikämmenet voivat etsiä herkkupaloja myös ihmisten asumusten tuntumasta. Karhuja ei tule kuitenkaan ruokkia.

Paras tapa ennaltaehkäistä karhujen pihavierailut on poistaa niitä houkutteleva ravinto, lintujen talviruokinta tulee lopettaa ajoissa ja siistiä ruokintapaikat. Roska-astia ja kompostori tulee myös siirtää karhun ulottumattomiin. Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää pienetkin ravintokohteet tehokkaasti. Pihaympäristön siivous ja tarkistaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen karhujen pesästä nousua.

Kolistele ja huuda

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti, Riistakeskuksesta muistutetaan. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta esimerkiksi kolistelemalla tai huutamalla. Jos karhu ei poistu tai se aiheuttaa uhkaa, soita hätänumeroon 112.

Kaikki karhuhavainnot kannattaa ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilölle. Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella.

 

Toimitus

Toimitus