Risto E.J. Penttilä: Putin on “bunkkerimielialoissa” – tämän vuoksi Nato ei iske

Kansainvälisen politiikan asiantuntija, Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä tyrmää ajatuksen siitä, että Nato voisi tehdä sotilaallisen intervention Ukrainaan.

Penttilän mukaan konfliktin eskalaation riski on liian korkea.

– Kun kaikki ihmettelevät että sinne Ukrainaan ei mennä, kun siellä nämä kolonnat menevät, että miksi Nato ei lähetä ilmaiskuja, niin sehän on se pelko siitä, että tämä riistäytyy täysin käsistä, Penttilä sanoi.

Penttilä viittasi erityisesti ydinasevaltio Venäjän presidentin Vladimir Putinin arvaamattomaan käytökseen ja jopa mahdolliseen ydinsodan riskiin.

– En voi kuvitellakaan, että kukaan ihminen käyttäisi koskaan ydinasetta, mutta samaan aikaan me tiedämme, että hän tekee tekoja, joita kukaan ei olisi vähän aikaa sitten kuvitellut – tai jotkut pystyivät kuvittelemaan mutta eivät kaikki. Sen täytyy olla aivan epätoivoinen tilanne, jossa mitään muuta ei ole jäljellä, Penttilä arvioi kysymystä siitä, olisiko Putin valmis ydinaseen käyttöön.

Penttilä – joka esitti varoituksia Putinin hyökkäysaikeista Ukrainaan jo joulukuussa vieraillessaan Ylen A-Studio -ohjelmassa – viittasi keskustelussa myös Putin-asiantuntija Fiona Hillin arvioon.

Hill on vastikään sanonut yhdysvaltalaisen Politico-lehden haastattelussa, että uskoo Putinin olevan valmis ydinaseen käyttöön.

Penttilä otti aiheeseen kantaa vieraillessaan AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ajankohtaisohjelmassa keskiviikkoiltana.

Ohjelmassa Penttilän kanssa vieraana ollut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi arvioi myös, ettei Putin enää välttämättä ole realiteeteissa kiinni.

– Hän on ollut niin pitkään jees jees -neuvonantajien ympäröimänä ja päässyt oman ajattelunsa kaninkoloon uppoamaan, että tämä ei ole pelkästään retoriikkaa, vaan hänellä on harhainen käsitys mitä maailmassa tapahtuu ja osaan tästä propagandasta hän saattaa uskoakin. Propagandan vaarana on aina se, että siihen alkaa uskomaan itse, Romakkaniemi sanoi.

Myös Penttilä arvioi, että Putin olisi nyt mahdollisesti jonkinlaisessa “bunkkerimielialassa” odotettua heikommin alkaneen Ukrainan hyökkäyssodan vuoksi.

Katso Sanna Ukkola Liven koko lähetys Permanto.fi -palvelusta.

Toimitus

Toimitus