Ruokaa hakenut hakattiin – Kiinan äärimmäiset koronatoimet nostattavat kansassa vastarintaa

Suojapukuiset ihmiset seisovat vartioimassa asuinrakennuksen sisäänkäynnillä Xianissa 5. tammikuuta 2022. LEHTIKUVA / AFP / Str

Kiinan viranomaiset ovat viimeisen kahden viikon aikana ottaneet uudelleen käyttöön tiukat koronarajoitustoimet hillitäkseen kotimaisten koronavirusepidemioiden uutta aaltoa, uutisoi Deutsche Welle. Jotkut äärimmäisistä viranomaistoimenpiteistä ovat kuitenkin saaneet aikaan julkisen vastareaktion kansalaisissa, ja monet ovat kyseenalaistaneet toimenpiteiden oikeellisuuden.

Viimeisten 13 päivän ajan 13 miljoonaan asukkaan Xianissa on ollut kielletty poistua kodistaan, minkä vuoksi monet eivät ole saaneet ruokaa ja muita välttämättömiä tarvikkeita kuten lääkkeitä.

Kiinalaisen sosiaalisen median palvelussa Weibossa ovatkin lisääntyneet kulovalkean tavoin tavarapulasta kertovat ilmaukset kuten “on vaikeuksia ostaa ruokaa”.

– Monilla ihmisillä ei vieläkään ole tarpeeksi ruokaa kotona, ja ne, jotka ovat karanteenissa, eivät ole saaneet mitään tarvikkeita 5-6 päivään, kirjoitti eräs henkilö Weibossa.

Julkinen tyytymättömyys viranomaisten toimintaa kohtaan on lisääntynyt paitsi tiukkojen rajoitusten mutta myös myötätunnon puutteen vuoksi. Äskettäin julkaistiin video, jossa hallinnon työntekijät hakkasivat nuorta miestä sen jälkeen, kun hän lähti naapurustosta ostaakseen ruokaa.

Tähän mennessä Xianin kaupungissa on raportoitu yli 1 600 vahvistettua koronatartuntaa joulukuun 9. päivän jälkeen.

Vaikka soraääniä kuuluu, myös Kiinan hallinto iskee takaisin. Moni ei halua kritisoida koronarajoitustoimia verkossa rangaistuksien tai julkisen häpäisyn pelossa. Xianin kaupungin sulkemisen jälkeen ihmisoikeusasiantuntijat ovat huomanneet uuden ilmiön: Kun joku kritisoi verkossa hallinnon toimintaa, Kiinan kommunistista hallintoa tukevat tahot syyttävät kritiikkiä esittäneitä henkilöitä verkossa länsimaisten hallitusten tukijoiksi. Asiantuntijoiden mukaan kahden viime vuoden aikana Kiinan hallituksen harjoittama sensuuri ja propaganda ovat entisestään tehostuneet.

Toimitus

Toimitus