Ruotsin pääministeri Andersson: ”Pitkän ystävyyden alku”

Ruotsin uusi pääministeri Magdalena Andersson korosti Ruotsin ja Suomen hyviä suhteita ja korosti yhteistyön merkitystä niin sotilaallisessa kriisinhallinnassa kuin siviilikriisinhallinnassakin.

Andersson teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa pääministerinä Suomeen. Suomen-matka on ollut Ruotsin pääministerien perinne jo pitkään. Helsinkiin saavuttuaan Andersson keskusteli pääministeri Sanna Marinin kanssa maiden välisistä suhteista.

Andersson korosti, että Ruotsi ja Suomi tarvitsevat toisiaan. Hän toivoi maiden välisen suhteen syventymistä edelleen jatkossakin.

-Toivon, että tämä on myös pitkän ystävyyden alku sinun kanssasi, Andersson sanoi Marinille.

Pääministerit keskustelivat yhteisestä turvallisuuspolitiikasta ja kriisinhallinnasta. Marin kertoi myös, että molemmat maat jatkavat Euroopan unionissa työtä pohjoisen metsäpolitiikan eteen.

Toimittajat kysyivät pääministereiltä useaan kertaan Suomen hävittäjähankinnoista, mutta saivat ympäripyöreät ja välttelevät vastaukset. Andersson kehui ruotsalaista Gripen-hävittäjää, mutta korosti, että päätös on Suomen. Hän ei ottanut kantaa siihen, vaikuttaako Suomen mahdollinen kielteinen päätös ostaa Gripen-hävittäjiä maiden väliseen turvallisuusyhteistyöhön kielteisesti.

Marin painotti, ettei ota tässä vaiheessa vielä kantaa hävittäjävalintaan. Päätös tehdään tämän vuoden aikana.

Molemmat pääministerit sanoivat myös, ettei Putinin kanta määritä maiden Nato-suhdetta. Suomi ja Ruotsi eivät tällä hetkellä ole hakemassa Nato-jäsenyyttä.

Kummankaan pääministerin hallitus ei ole vielä keskustellut siitä, miten ne suhtautuvat Pekingin talviolympialaisten diplomaattiboikottiin. Yhdysvallat ja Australia ovat kertoneet, etteivät ne lähetä diplomaatteja ja valtionjohtoa Kiinaan vastalauseena Kiinan ihmisoikeustilanteelle.

Andersson tapaa presidentti Sauli Niinistön vielä tänään.

Toimitus

Toimitus