Ruotsin ongelmalähiö Tjärna Ängar – ”Ei kannata opetella ruotsia”

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT on tehnyt laajan reportaasin maan taloudellisesti vaikeimmassa tilanteessa olevasta lähiöstä, Borlängen Tjärna Ängarista. SVT tutustui poliisien raportteihin vuodesta 2015.

Poliisi on varoittanut, että maan pohjoisimpana sijaitsevalla riskialueella on paljon työttömyyttä ja rikollisuutta.

Alueen asukkaista suuri osuus on maahanmuuttajia. Suurin ryhmä ovat somalialaiset, joiden mukaan aluetta on kutsuttu Pieneksi Mogadishuksi.

SVT haastatteli alueen asukkaita ja poliisia. Heidän haastattelemansa nuoret miehet elävät myymällä huumeita ja haastattelun aikana heillä oli turvaliivit päällään.

-Kuinka oppia ruotsia, kun naapurit puhuvat somaliaa? Sitä asuu Ruotsissa, muttei asu oikein kumminkaan. Olen yrittänyt etsiä töitä, mutta tuloksetta. Meille nuorille somaleille ei ole toivoa, sanoo SVT:n haastattelema nuori videolla.

Vuosien kuluessa poliisin läsnäoloa Tjärna Ängarissa on vähennetty eikä siellä nykyisin ole enää määrättyä läsnäoloaikaa, Expressen kirjoittaa.

Moni toivoo, että rikollisuudelle voitaisiin tehdä enemmän. Poliisi selittää tilannetta rahan puutteella ja haluaa, että kunta ottaa asiasta suuremman vastuun.

Borlängen kunnanhallituksen puheenjohtajan Jan Bohmanin mukaan useisiin toimenpiteisiin on jo ryhdytty. Kunta on lisännyt muun muassa vanhempaintukea, yhdistystukea, lomatoimintaa ja vapaa-ajan keskusten tukea.

Bohman myöntää kuitenkin, että muutos vie aikansa eikä annetut tuet ole nopea ratkaisu.

Ei kannata käyttää aikaansa opettelemalla ruotsia

SVT haastatteli somalialaistaustaista ympäristöpuolue vihreiden poliitikkoa Mursal Isaa. Hän kertoi, että ryhmien keskinäinen viestintä on vahvempaa kuin se, mitä Ruotsin viranomaiset tekevät.

Isa kertoo, että yksi ryhmissä kiertävä mielipide on, ettei ruotsia kannata opiskella. Se vie vain aikaa eikä maksa vaivaa. Eikä työntekokaan kannata.

Isa puhuu myös siitä, että paikalliset eivät uskalla todistaa, jos ovat nähneet rikollisia tapahtumia. He pelkäävät rikollisjengejä ja niiden kostoa. Hänen mukaansa tilanne on nykyisin vain pahenemaan päin.

Alueen asukasluvusta erimielisyyttä

Tjärna Ängarin alueen asukasluvusta on tullut poliittinen vääntö. Poliisi, jotkin poliitikot ja tiedotusvälineet ovat väittäneet, että alueella asuu jopa kymmenentuhatta henkilöä virallisen luvun 3500 sijaan.

Kaikki henkilöt, joilta SVT asiaa kysyi, viittasivat Borlängen kunnan vuokrataloyhtiöön tiedon lähteenä. Yhtiön toimitusjohtaja Jörgen Olsson ei kuitenkaan ole asiasta samaa mieltä.

Olsson kertoo, että yhtiö on käyttänyt asuntojen vedenkulutusta mittarina siitä, kuinka paljon ihmisiä asunnoissa asuu. Hänen mukaansa alueella asuu korkeintaan sata henkilöä enemmän kuin virallinen tilasto kertoo.

Kaikilla on ennakkoluuloja

Poliisien raportit todistavat, että somalialaistaustaiset tytöt eivät saa viettää aikaansa ruotsalaistyttöjen kanssa. Tämä johtuu muun muassa siitä, miten ruotsalaistytöt pukeutuvat. Heitä pidetään sen takia huorina.

Poliisi kertoo, että kouluhenkilökunnan mukaan asia on ongelma myös kouluissa.

Vuonna 2019 poliisin raportoi ulkomailla syntyneiden rasismista ruotsalaisia kohtaan. Siinä mainitaan muun muassa, että joissakin piireissä on sääntönä, ettei pidä olla tekemisissä kantaruotsalaisten kanssa.

-Luulen, että vanhemmilla on ennakkoluuloja, kaikilla on ennakkoluuloja. Uskon, että ulkomaalaissyntyiset vanhemmat ovat ennakkoluuloisia ruotsalaisia nuoria kohtaan aivan niin kuin ruotsalaiset ovat ennakkoluuloisia heitä kohtaan, ja että he haluavat tässä tapauksessa yrittää suojella omia tyttäriään omalla tavallaan, sanoo SVT:n haastattelema poliisi Marie Edlund.

Toimitus

Toimitus