Ruotsissa hallitusneuvottelut kariutuivat

LEHTIKUVA / AFP Fredrik Persson

Ruotsin sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen välillä ei päästy yksimielisyyteen hallitusneuvotteluissa, kertoo SVT.

Hallitustunnistelijana toiminut sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson kertoi neuvottelujen tuloksista valtiopäivien puhemiehelle Andreas Norlénille puolilta päivin.

Tietotoimisto TT:n mukaan Andersson ei pyydä jatkoaikaa neuvotteluille.

Norlén voi antaa Anderssonille lisäaikaa neuvotteluihin, mutta nimetä myös jonkun toisen hallitustunnustelijaksi. Norlénilla on mahdollisuus antaa asia myös valtiopäivien päätettäväksi. Jos hän näin päättää, äänestys voi tapahtua aikaisintaan keskiviikkona.

Mikäli valtiopäivät äänestävät Anderssonin asemasta, sosiaalidemokraateilla ja vasemmistopuolueella on keskiviikkoon asti aikaa päästä neuvottelutulokseen. Jos neuvottelutulokseen päästään, Anderssonilla on riittävä tuki takanaan valtiopäivillä ja hänestä tulee pääministeri.

Iltapäivän lehdistötilaisuudessa Norlén kertoi, että valtiopäivät äänestää asiasta.  On mahdollista, että valtiopäivät äänestävät Anderssonia vastaan. Norlén voi äänestyttää hallitusneuvottelijasta neljä kertaa, jonka jälkeen järjestetään erillisvaalit. Valtiopäivävaalit järjestetään normaalijärjestyksessä kymmenen kuukauden kuluttua.

Muokattu 14.35: lisätty Norlénin päätös

Toimitus

Toimitus