Sähköliitto: Sähkö on kahteen kertaan verotettua – alv alennettava ja kivihiili käyttöön

Sähköliitto tarjoaa energiakriisin lääkkeeksi sähkön arvonlisäveron pudottamista 5 prosenttiin sekä joustoa fossiilisten vähentämisaikatauluun.

Sähköliiton hallituksen mukaan arvonlisäveron alentaminen olisi välitön keino helpottaa kuluttajan maksutaakkaa energiakriisissä. Hallitus ehdottaa, että sähkön arvonlisävero tulisi alentaa 24 prosentista 10:een, mieluummin vieläpä 5:een.

Sähköliitto muistuttaa, että sähkö on kahteen kertaan verotettu hyödyke, josta maksetaan arvonlisäveron lisäksi myös sähköveroa. Arvonlisävero on veroa verosta: laskussa sähköveron päälle lasketaan vielä 24 prosentin arvonlisävero. Sähköveron lisäksi arvonlisävero peritään sähköenergiasta ja sen jakelusta.

Sähköliitto ehdottaa tiedotteessaan, että energiansaantimme turvaamiseksi tehoreservit tulisi ottaa käyttöön ensi talvena. Energiavirasto on päättänyt marraskuun alusta alkavan, vuoden kestävän kauden tehoreservin määräksi 600 megawattia. Tehoreserviin valitut laitokset käyvät pitkälti kivihiilellä.

‒ Poikkeustilanteessa, energiakriisin kynnyksellä Suomessa on kuitenkin voitava joustaa kunnianhimoisista tavoitteistamme vähentää fossiilisia polttoaineita, toteaa Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Toimitus

Toimitus