Saksa kaasukriisissä, ”Vähentäkää kulutusta”

Saksa on julistanut ”hälyttävän vaiheen” tänään torstaina, kun Venäjältä tulevan kaasun määrä laski selvästi, Reuters kirjoittaa.

Saksa on pyrkinyt korvaamaan riippuvuuttaan venäläiseen maakaasuun muilla lähteillä, mutta ei ole kyennyt tekemään sitä nopeasti. Saksa on Euroopan unionin suurin talous, jonka teollisuus on ollut hyvin riippuvainen runsaasta energiasta, josta huomattava osa tuli Venäjältä ennen kuin maa hyökkäsi Ukrainaan.

Sodan alun jälkeen Saksa on onnistunut vähentämään venäläisen kaasun osuutta 55 prosentista 35 prosenttiin maassa kulutettavasta maakaasusta.

Saksa ja jotkin muut maat ovat kohdanneet arvostelua siitä, että ostamalla energiaa Venäjältä, ne rahoittavat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Ennen Venäjän hyökkäystä moni uskoi, että tiiviit kauppayhteydet ja keskinäinen riippuvuus estävät sodat.

Saksan hallitus on nyt joutunut aktivoimaan kakkosvaiheen eli hälyttävän vaiheen kolmiasteisesta hätäsuunnitelmastaan. Hallituksen mukaan nyt on vaarana pitkäaikainen kaasupula. Kakkosvaiheessa kaasulaitokset voivat siirtää korkeammat hinnat teollisuudelle ja kotitalouksille ja näin vähentää kysyntää.

Saksan talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck kehottaa kansalaisia vähentämään kaasun käyttöä.

-Pyydämme nyt vähentämään kaasun käyttöä, Habeck sanoi. Hänen mukaansa tämä on nyt tärkeää ennen talvea, jotta varastot ovat silloin täynnä.

Habeckin mukaan kaasutoimitukset ovat tällä hetkellä turvatut, vaikka tilanne markkinoilla on vaikea. Hänen mukaansa korkeat kaasun hinnat ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin juoni, jolla Putin pyrkii aiheuttamaan levottomuutta ja jakolinjoja saksalaiseen yhteiskuntaan.

 

Lue lisää:

Saksa pitää ydinvoimalat suljettuina, lisää kivihiilen käyttöä – (alfatvuutiset.fi)

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen