Saksalaismedia: Valko-Venäjälle tuodaan venäläissotilaita ilman raajoja, sairaalat täyttyvät

Arviot Venäjän tappioista Ukrainan sodassa vaihtelevat: venäläiset väittävät vain 500 sotilaan menehtyneen, kun ukrainalaiset kertovat yli 14 000 venäläissotilaan kaatuneen. Kumpikin lienee liioittelua. Läntiset lähteet arvioivat Venäjän tappioiden olevan kuitenkin huomattavat, sekä kaluston että henkilöstön suhteen.

Saksalaismedia Deutsche Welle on saanut tietoja siitä, miten venäläisiä haavoittuneita sotilaita on viety Valko-Venäjän sairaaloihin. Valko-Venäjä on Venäjän liittolainen.

Kirurgisia operaatioita on ollut paljon ja ne ovat olleet vaativia.

– Homelin alueeen sairaalassa on tehty hyvin perillä olevan lähteen mukaan “non-stop”-leikkauksia, jopa 50 yössä, sisältäen myös rutiinitoimenpiteet. Lähteen mukaan operaatioissa on usein amputoitava sotilaiden raajoja, Deutsche Wellelle kerrotaan.

Tietojen mukaan myös kuolleita venäläissotilaita on viety Valko-Venäjän puolelle. Tarkoista määristä ei ole kuitenkaan käsitystä.

Kuvaukset Valko-Venäjälle tuoduista haavoittuneista ovat sodalle tyypilliseen tapaan karmaisevia.

– Neljä lähdettä kertoi DW:lle, että lähellä Ukrainan rajaa Narovlyaan oli perustettu kenttäsairaala. Mazyriin oli puolestaan tuotu sotilaita “ilman käsiä, jalkoja, korvia ja silmiä”. Osa haavoittuneista tuotiin liian myöhään, koska heillä oli jo kuolio, DW:lle kerrotaan.

Valko-Venäjälle tuotujen venäläissotilaiden kerrotaan olleen myös syömättä moneen päivään, ja he halusivat soittaa vanhemmilleen.

– Nämä ovat potilaita, jotka ovat syntyneet vuonna 2003 ja ovat kotoisin köyhistä osista Venäjää. Käytännössä he ovat yhä lapsia, DW:lle kuvaillaan.

– Sairaala on täynnä, luonnehti eräs lähde haluamatta sanoa sairaalan sijaintia.

 

Toimitus

Toimitus