Sanna Marin: Jos Venäjä ryhtyy uusiin sotatoimiin, niihin vastataan mittavin pakottein

Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomen talous on toipunut nopeasti koronakriisistä. Työllisyys on ennätystasolla ja investoinnit kasvussa. Hän arvioi, että syynä ovat maailmanmarkkinan vedon lisäksi hallituksen toimet.

– Talouden ja työllisyyden jopa yllättävän hyvä kehitys johtuu osin maailmantalouden vahvasta vedosta. Merkittävä rooli on ollut myös onnistuneella talouspolitiikalla. Riittävä tuki ihmisille ja yrityksille sekä kohdennettu elvytys ovat osaltaan pehmentäneet talouden kokemaa iskua ja nopeuttaneet siitä toipumista, Marin sanoi eduskunnassa, joka käsitteli pääministerin tiedonantoa kevätkauden politiikasta.

Kestävä kasvu

Pääministeri nosti puheessaan useita kertoja esiin kestävän kasvun. Hallituksen on arvioitu joutuvan vääntämään keväällä valmistuvasta energia ja -ilmastostrategiassa siitä, millaisia lisätoimia ilmastonmuutoksen suhteen tehdään, kun Suomessa ja muualla kansa reagoi elämisen kustannusten nousuun.

– Vaikka talous kasvaa nyt ripeästi, tulevaisuuden näkymä ei ole muuttunut. Ilmastonmuutos ja luontokato edellyttävät nopeita toimia, Suomen väestö ikääntyy ja talouskasvun ennakoidaan hidastuvan jo lähivuosina. Siksi nyt on oikea aika vahvistaa kestävän talouskasvun ja oikeudenmukaisen vihreän siirtymän edellytyksiä. Vahva, pitkäjänteinen ja kestävä kasvu on myös keskeinen tapa vahvistaa julkista taloutta, Marin sanoi.

Pääministeri muistutti hallituksen avittaneen teollisuutta kääntymään vihreään suuntaan alentamalla esimerkiksi sähköveroa. Hän muistutti hallituksen pitävän kiinni tavoitteesta, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

– Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteenamme on, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen. Olemme sitoutuneet tekemään päätöksiä, joilla vähennetään Suomen päästöjä ja vahvistetaan hiilinieluja.

Tilanne Ukrainassa vakava

Jännittyneestä kansainvälisestä tilanteesta pääministeri arvioi seuraavaa:

– Istuntokausi alkaa tilanteessa, jossa Venäjä on kyseenalaistanut Euroopan turvallisuusjärjestyksen perusteita. Jännitteet Ukrainan läheisyydessä eivät ole vähentyneet ja tilanne on vakava. Venäjä ei peittele valmiuttaan jatkaa Ukrainan painostamista. Tilanne vaatii Euroopan unionilta ja kansainväliseltä yhteisöltä yhtenäisyyttä ja päättäväisyyttä. Mikäli Venäjä ryhtyy uusiin sotilaallisiin toimiin Ukrainaa vastaan, siihen on oltava valmius vastata mittavin pakottein.

– On vielä ennen aikaista sanoa, millaiseksi Euroopan turvallisuustilanne kehittyy tulevina viikkoina ja kuukausina. On tunnistettava, että meneillään on pitkäkestoinen kansainvälisen toimintaympäristön muutos, joka vaikuttaa koko Eurooppaan, pääministeri sanoi.

Toimitus

Toimitus