Sanna Marin: Suomessa keskustellaan Natosta, ulkomailla sodan lopettamisesta

Pääministeri Sanna Marin toppuuttelee sellaisia johtopäätöksiä, että Suomi tekisi nopeita, saati hätiköityjä linjauksia Natosta.

– Me tulemme arvioimaan laajasti jäsenyyden vaikutukset. On myös arvioitava, mitä se vaikuttaisi Ukrainan tilanteeseen. Mikään päätös ei ole helppo. Kaikkiin ratkaisuihin liittyy vaikeita asioita, Marin arvioi Poliitiikan toimittajien ja pääministerin tapaamisessa Helsingissä keskiviikkona.

Marin korosti, että valtiojohto etsii nyt konsensusta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan uudelleen määritykseen. Menettelyksi on sovittu selonteko, joka lopulta hyväksytään eduskunnassa. Valmisteluun ja keskusteluun osallistuvat presidentti, hallitus, eduskunta ja puolueet.

Marin sanoi, että selonteon valmisteluun kuluu aikaa mieluummin viikkoja kuin kuukausia ja että se olisi ennen pääsiäistä jo valmis. Toisaalta hän jätti ilmaan, onko Nato-asia kyetty siihen mennessä käsittelemään. Marin sanoi, että esimerkiksi SDP:ssä puoluevaltuusto voi tarvittaessa hyväksyä uusia ja merkittäviä linjauksia.

Marin huomautti, että ulkomailla puhutaan nyt ennen kaikkea Ukrainan sodan lopettamisesta, ei niinkään Natoon kuulumattomien länsimaiden jäsenyyksistä. Ilmaan jäi, tarkoittiko pääministeri tällä sitä, että Suomen Nato-jäsenyys voisi jotenkin hidastaa rauhan syntymistä veriseen sotaan.

– Ymmärrän, että Nato-jäsenyys kiinnostaa nyt. Hallitus on valmis sitä keskustelua käymään. Kun katsomme omien rajojen ulkopuolelle, niin siellä katsotaan Ukrainan tilannetta, että millä tavalla voitaisiin sota lopettaa. Tietenkin tämä mahdollisuus (hakea Nato-jäsenyyttä), herättää mielenkiintoa, mutta ei ole ainoa asia, joka on pöydällä, Marin sanoi.

Hän vahvisti, että hallitus reagoi turvallisuuden ja puolustuksen lisätarpeisiin kevään kehysriihessä.

 

Toimitus

Toimitus