Sanna Marin Ylelle: Nato-päätös keväällä – “tilanne voi heikentyä”

Pääministeri Sanna Marin sanoo, että Suomen on linjattava Natosta perusteellisen mutta ripeän prosessin jälkeen. Hänen mukaansa päätös on tehtävä kevään aikana.

– Tämän kevään aikana on kyettävä tekemään ratkaisuja, koska tilanne voi heiketä, Marin sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Marinin mukaan ensi keskiviikkona valmistuu turvallisuusympäristöä hahmottava eduskunnan selonteko. Sen jälkeen on määrä valmistua vielä toinen selonteko, jossa valtiojohto mitä luultavimmin esittää Suomen liittymistä Natoon.

Pääministeriltä kysyttiin, että jätetäänkö hakemus Naton huippukokouksessa Madridissa kesäkuun lopussa vaiko jo lähiviikkoina.

– Onhan siinä välissäkin aikaa, Marin sanoi ottamatta kantaa tarkasti aikatauluun.

Marinin mukaan Suomi hakee kansallisesti Nato-prosessiin suoraviivaisuutta ja yhtenäisyyttä: uuden turvallisuuspoliittisen asennon tulisi olla konsensukseen perustuva. Kansainvälisesti Suomi hakee vakautta mahdollisen jäsenyysprosessin ajaksi, joka kestää arviolta neljästä kuukaudesta vuoteen.

– Haluamme sellaista turvaa, että mikäli Suomi hakisi jäsenyyttä, niin tämän prosessin aikana meillä olisi mahdollisimman laajat hartiat, ettei sinä aikana mitään tapahtuisi, Marin muotoili. Venäjän on epäilty aiheuttavan jäsenyyshakemuksen ollessa sisällä erilaista häirintää tai provokatiivista toimintaa vaikkapa rajaseudulla.

Marinin mukaan Ruotsi on tiivistänyt tahtiaan suhtatumisessa Natoon. Pääministerin sanomaa voi tulkita niin, että Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen Nato-hakemus on aiempaa todennäköisempi.

 

 

 

Toimitus

Toimitus