Sauli Niinistö Ylelle: Tämä on viestini Putinille – Turkki yllätti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö rauhoittelee Turkin antamaa kielteistä viestiä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Hän korostaa, että aiemmin viesti oli erilainen ja että suoraan Suomea ei mainittu. Turkki voi Nato-maana halutessaan estää Suomen ja Ruotsin jäsenyyden.

– Tämä kannattaa ottaa aika rauhalliseti, Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

– Ruotsin asia on myös meidän asiamme tässä tilanteessa. En lähtisi kuitenkaan spekuoimaan niin pitkälle, että tässä oltaisiin lopullisesti jotain kapuloita (rattaisiin) asetettu.

Niinistö aikoo lähiaikoina soittaa myös Putinille. Niinistön mukaan Suomen ei tule katkaista yhteistyötä Venäjän kanssa, vaikka onkin Natoon menossa. Monet arkipäivän asiat on edelleen hoidettava, kuten Itämeren ympäristöturvallinen liikenne.

Niinistö sanoo olevan tarpeellista puhua suoraan Venäjälle. Hänen viestinsä on seuraavanlainen:

– Totean senkin, että on erehdys luulla, että turvallisuus on nollasummapeli. Eli jos meidän turvallisuutemme lisääntyy, se olisi heiltä pois. Vierastan kovasti sitä, että täydessä hiljaisuudessa katoamme Naton helmojen suojaan. On syytä käydä selkeä, suora keskustelu. Ehkä hän vähän avaa tiedottajansa lausumia, saa nähdä, Niinistö kertoo.

Putinin tiedottajan mukaan Suomesta tulee Venäjän silmissä Naton jäsenenä aiempaa enemmän vihollinen. Venäjä on jo aiemmin korostanut ottavansa myös “vasta-askella”. Toisaalta Venäjä on todennut, että vasta-askeleet riippuvat siitäkin, millaiseksi Nato-jäsenyys ja Naton asema Venäjän läheisyydessä muodostuu.

 

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt