Sauli Niinistön tiukka viesti Venäjälle: Te saitte tämän aikaan, katsokaa peiliin

Britannian pääministerin Boris Johnsonin historiallinen pikavierailu Suomessa huipentui tiedotustilaisuuteen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Suomi ja Britannia ovat allekirjoittaneet kahdenvälisen sopimuksen, jossa molemmat maat sitoutuvat tukemaan toisiaan tarpeen vaatiessa myös aseellisesti. Suomi on siis saamassa kaipaamansa turvatakuun Nato-hakemuksen ajaksi – turvallisuusjulistus toki ulottuu pidemmälle ja sisältää myös yhteisiä sotaharjoituksia ja tiedustelua.

Johnsonilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, tuleeko Britanniasta todella myös sotilaallista apua, jos Suomeen hyökätään. Johnson vastasi myöntävästi: jos joku hyökkää Suomeen tai Britanniaan, maat tulevat toistensa avuksi.

– Avun luonne riippuu siitä, millaista apua kohteeksi joutunut maa pyytää, Johnson täsmensi.

Sauli Niinistö totesi sopimuksen olevan merkittävä askel eteenpäin Suomen ja Britannian välisessä yhteistyössä, jota jo tähänkin asti on harjoitettu.

Britannia on antanut vastaavat turvatakuut myös Ruotsille. Suomi ja Ruotsi ovat lähiviikkojen aikana lähettämässä Nato-jäsenyyshakemuksen.

Niinistö toisti tilaisuudessa, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys ei ole keneltäkään pois. Hän huomautti, että kun Suomi haluaa parantaa turvallisuuttaan, se tähtää puolustuksensa parantamiseen. Suomi ei ole uhka kenelläkään paitsi silloin, jos Suomeen hyökätään.

Johnson niin ikään painotti, että Nato on puolustusliitto. Hänen mukaansa Britannia vahvistaa puolustustaan ja solmii kahdenvälisiä sopimuksia ei vain siksi koska “voi vaan koska on pakko”. Vladimir Putin jatkaa aggressioitaan, jos mitään ei tehdä, Johnson sanoi.

Brittitoimittaja kysyi Niinistöltä, miten hän arvioi Putinin ajattelevan Suomen Nato-jäsenyydestä. Toimittaja epäili Putinin näkevän jäsenyyden toisin kuin Niinistö.

Niinistö palasi taaksepäin ja totesi, että Venäjä on kertonut ottavan vasta-askelia, mikäli Suomi tai Ruotsi liittuvät Natoon. Ratkaisevana hän kuitenkin piti Venäjän viime vuoden lopulla kertomaa kantaa, jossa se vaati Natoa takaamaan, etteivät Suomi ja Ruotsi liity Natoon. Niinistön mukaan siinä vaiheessa puututtiin näiden maiden itsemääräämisoikeuteen. Tämän päälle Venäjä aloitti sodan.

– Eli miten he (venäläiset) tämän näkevät: Minun vastaukseni on, että te saitte tämän aikaan. Katsokaa peiliin.

Toimitus

Toimitus