SDP joutui äänestämään Nato-linjastaan – Erdoğanin tiedottaja: Turkki ei estä Suomen jäsenyyttä

SDP:n puoluevaltuusto linjasi lauantain ylimääräisessä kokouksessaan puolueen virallisen Nato-kannan.

Puoluevaltuusto päätyi kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta päätös ei ollut yksimielinen: paikalla olleesta 60 puoluevaltuuston jäsenestä 53 äänesti Naton puolesta, viisi äänesti vastaan ja tyhjiä ääniä jätettiin kaksi.

– Se, että äänestimme on osoitus siitä, että sodalidemokraattisessa liikkeessä on tilaa mielipiteille ja keskustelulle, SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin muotoili puoluevaltuuston kokouksen jälkeen.

Puheenjohtaja Marin oli ilmoittanut oman myönteisen kantansa jo torstaina yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

Marin ei halunnut tarkemmin ottaa kantaa Nato-maa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin eiliseen näkemykseen, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe.

– Tässä kohtaa en mielelläni tekisi tulkintoja tai äkkinäisiä johtopäätöksiä eri maiden kannanotoista. Haluaisin ensin tarkistaa mitä Turkki tarkoittaa, Marin sanoi.

Marin totesi sen sijaan Suomen saaneen aikaisemmin Turkista positiivista palautetta Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Marin myös muistutti, että koska Suomi ja Ruotsi tulevat hakemaan jäsenyyttä samoihin aikoihin, niin eri hakijamaihin saattaa liittyä erilaisia ennakko-odotuksia.

– Ehkäpä tässäkin kohtaa tarvitaan malttia, Marin totesi Turkkiin viitaten.

Marinin mukaan Turkin presidentin kommentit eivät vaikuta Suomen omaan jäsenhakemusprosessiin millään tavalla.

Kesken SDP:n tiedotustilaisuuden tulikin tieto New York Timesin uutisesta, jonka mukaan presidentti Erdoğanin tiedottaja Ibrahim Kalin on todennut, ettei Turkki yritä estää Suomen ja Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä.

 

Juttu päivitetty kello 16.08 tiedolla New York Timesin uutisesta.

Tommi Parkkonen

Tommi Parkkonen