SDP:n Lindtman: “Ei pidä ottaa riskiä jäädä Venäjän kanssa kaksin”

Sen jälkeen kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin julkistivat aamulla yhteisen tiedotteen, jossa he ilmoittivat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä, myös muualta demareista on alkanut kuulua myönteisiä Nato-kannanottoja.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoitti torstaina iltapäivällä kannattavansa Suomen liittymistä Natoon.

– Tuen vahvasti Suomen Nato-jäsenyyttä. Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, meidän ei pidä ottaa pienintäkään riskiä siitä, että jäisimme Venäjän kanssa kaksin, Lindtman totesi toimittajille eduskunnassa.

– Nato-jäsenyyttä vahvempia turvatakuita ei taida löytyä.

Monien muiden puolueiden kansanedustajat ovat jo aikoja sitten kertoneet avoimesti Nato-kantansa suuntaan tai toiseen, mutta ihmetystä on herättänyt, että juuri SDP:n kansanedustajista suuri enemmistö on tähän saakka vaiennut omasta kannastaan.

– Se johtuu siitä, että meidän joukkue on tuntenut vastuuta itse kysymyksestä, mutta olemme tunteneet vastuuta myös itse prosessista. Olemme halunneet antaa tilaa valtiojohdolle. Jos meidän eduskuntaryhmämme tai minä itse olisin lähtenyt tässä jo etukäteen liputtamaan, sen jälkeen te olisitte vieneet mikrofonit pääministerin eteen ja kysyneet, että miksi hän ei muodosta kantaansa. Tästä ei voi tehdä sitä tulkintaa, että tämä olisi ollut jotenkin vaikea (asia), Lindtman perusteli.

– Tämä on jetsutettu yhteen eduskunnan aikataulun osalta, ja tämä mahdollistaa sen, että voimme kulkea Ruotsin kanssa yhtä jalkaa.

SDP:n puoluevaltuusto päättää puolueen virallisesta Nato-kannasta lauantain ylimääräisessä kokouksessaan, Ruotsin sosiaalidemokraatit päättävät puolestaan sunnuntaina.

Lindtmanin mukaan ruotsalaisten kanssa samaa matkaa kulkeminen on paitsi suomalaisten myös molempien maiden yhteinen etu.

Torstaina myös SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen ilmoitti Twitterissä kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Suomen turvallisuustilanteen muututtua kannatan Nato-jäsenyyttä. Edut ovat suurempia ja riskit pienempiä kuin liittoutumattomuudessa, Mäkynen kirjoitti.

Tommi Parkkonen

Tommi Parkkonen