Seksuaaliterapeutti: Väestöliiton suosittama BDSM korreloi voimakkaasti naisiin kohdistuvan väkivallan kanssa

Seksuaaliterapeutti Pia Rendic ihmettelee Väestöliiton asiantuntijan lausuntoja nuorista ja BDSM:stä. AlfaTV Uutiset kertoi eilen, kuinka valtion rahoittama Väestöliitto on sisällyttänyt muun muassa nuorille suunnattuun seksuaalivalistusmateriaaliinsa mukaan kumppanille kipua tuottavan seksin eli suostumukseen perustuvan väkivallan käytön seksissä.
Erityisen hämmentävänä Rendic piti seuraavaa Väestöliiton asiantuntijan palvelupäällikkö Maria Nikunlaakson kommenttia: “Kun tuotetaan ja vastaanotetaan kipua suostumuksellisesti, kommunikaatio on erityisen tärkeää, ettei ylitetä toisen rajoja. Esimerkiksi se, millaista kipua ja kuinka paljon tuotetaan ja milloin se pitää lopettaa, ovat asioita, joista on tärkeä kommunikoida.” Rendicin mukaan tämä pätee aikuisten kohdalla, mutta entä nuoret?
-Omassa työssäni seksuaaliterapeuttina tapaan jatkuvasti aikuisia pariskuntia, joille seksistä puhuminen on haastavaa ja vaikeaa. On vaikea nähdä, että esimerkiksi 15-vuotias nuori, jolle seksi on uutta, olisi kykenevä keskustelemaan kumppaninsa kanssa kivun tuottamisen tavoista ja kivun rajoista, kun pelkkä kondomista ja peniksestä puhuminen punastuttaa. Sen sijaan moni tulee tahtomattaan “suostuneeksi” seksiakteihin joita ei oikeasti haluaisi, koska nuorella on usein tarve miellyttää, ja pelko hylätyksi tulemisesta suhteessa on todellisuutta tilanteissa, joissa hyväksyntää haetaan toiselta osapuolelta seksin kautta, Pia Rendic kuvaa.
Lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta on Rendic mukaan oleellisen tärkeää, että hän saa tutustua rauhassa ja omaan tahtiinsa omaan seksuaalisuuteensa, ja että tuo seksuaalisuus näyttäytyisi hänelle kauniina ja turvallisena asiana. Aikuisten tehtävä on suojella nuoria, ei yllyttää heitä kokeilemaan asioita, joihin moni ei ole valmis.
– Esimerkiksi monet kansainväliset tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi hardcore porno, jonka sisään lukeutuu myös BDSM, korreloi voimakkaasti naisiin kohdistuvan väkivallan kanssa. Jos aikuiset haluavat tätä omissa suhteissaan tehdä, se on eri asia, mutta nuorten kohdalla tilanne on toinen, Rendic painottaa.