Senaattori McConnell: Suomi vahvistaa Natoa – “toivottavasti Erdogan päätyy samaan käsitykseen”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin sekä republikaanisenaattorit John Barrasson, Susan Collinsin ja John Cornynin tänään Mäntyniemessä. 

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö luonnehti vierailua tärkeäksi ja sanoi, että keskustelut olivat hyviä. Niinistö viittasi hänen ja McConnellin edelliseen tapaamiseen Washingtonissa ja kiitti silloin saamastaan rohkaisusta. Nyt hänen mukaansa nähdään tämän rohkaisun tuloksia. 

Senaattori McConnell kertoi, että on kunnia on käymässä Suomessa juuri nyt kun Nato-hakemuksesta virallisesti päätetään. 

– Nato on maailman menestynein sotilasliitto ja Suomi tulee vahvistamaan sitä. 

Kun McConnellilta kysyttiin kuinka nopeasti Yhdysvalloissa voidaan ratifioida Suomen jäsenyys, kertoi hän, että mahdollisimman nopeasti. McConnell katsoo, että se olisi hyvä saada tehtyä ennen syksyn välivaaleja. Päätös ei ehkä ole yksimielinen, mutta se on hänen mukaansa hyvin selkeä. 

– USA:ssa on väitelty yli kaksisataa vuotta, mutta päätöksiä on saatu aikaiseksi. 

Turkin mahdollisesta jarrutuksesta Suomen ja Ruotsin jäsenyyden kanssa oli McConnellilla selkä käsitys:

– Turkin mahdolliset huolet käydään läpi. Mutta Suomi ja Ruotsi vahvistavat Natoa – toivottavasti myös Erdogan päätyy samaan käsitykseen pian. 

Niin sanottua harmaata aikaa ei McConnell kommentoinut tarkemmin, hän sanoi sen kuuluvan presidentinhallinnon rooteliin. Sen sijaan kun kysymyksessä viitattiin presidentti Trumpin ajatuksiin irrota Natosta, kertoi hän republikaanien olevan täysin sitoutuneita Natoon. 

Senaattorit käyvät myös eduskunnassa. Puhemies Matti Vanhanen tarjoaa heille lounaan. Lounastapaamiseen osallistuvat puhemiehen lisäksi varapuhemies Antti Rinne ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Toimitus

Toimitus