Shiia-imaamit välittävät ”nautintoavioliittoja” Ruotsissa

Shiia-imaamit välittävät Ruotsissa määräaikaisia avioliittoja, joista maksetaan naisille, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kirjoittaa. Näitä kuukauden, viikon tai vain tunnin mittaisia avioliittoja kutsutaan ”nautintoavioliitoiksi”. Imaamit ottavat usein maksun tällaisesta järjestelystä.

Määräaikaisen avioliiton tarkoituksena on tehdä seksistä halalia eli jotain, jonka islam sallii. Tästä käytännöstä on kuitenkin erimielisyyksiä shiiayhteisöjen sisällä. Toiset katsovat, että käytäntö tulee koraanista, toiset kutsuvat sitä prostituutioksi uskonnon nimissä.

Tehtyjen paljastusten jälkeen Ruotsin shiiayhteisö on jäädyttänyt useiden seurakuntien jäsenyyden.

Ruotsissa seksin ostaminen on laitonta.

-Jos olisin johtanut esitutkintaa, olisin todennäköisesti laatinut raportin ihmiskaupasta, Malmön poliisipäällikkö Petra Stenkula kommentoi.

Ongelma toistuu monissa maissa

SVT:n tutkivan journalismiin keskittynyt Uppdrag granskning lähetti kaksi työntekijää 40 ruotsalaiseen shiiayhteistöön. Nainen kertoi olevansa rahapulassa ja mies kertoi, että hänen vaimonsa on kotimaassa Lähi-idässä ja toivoi voivansa avioitua väliaikaisesti, kunnes vaimo tulisi Ruotsiin.

Yhteensä 15 shiiayhteisön edustajaa tarjosi apuaan nautintoavioliiton aikaansaamiseksi. Jotkin heistä olivat itse kiinnostuneita Uppdrag granskningin naistyöntekijästä. Toiset välittivät hänelle miehiä.

Osa shiiayhteisöjen johtajista sanoivat suoraan, etteivät voi mitenkään hyväksyä naisen toivetta nautintoavioliitosta. Toiset kutsuivat sitä prostituutioksi.

Uppdrag granskning naispuoliset työntekijät ottivat yhteyttä ja saivat tarjouksia myös imaameilta Saksan Leipzigista, Alankomaiden Haagista sekä Oslosta, Kööpenhaminasta ja Lontoosta.

BBC paljasti vuonna 2019 vastaavia tapauksia Irakissa, jossa välitettiin naisten lisäksi lapsia.

Kyse voi olla rikollisesta toiminnasta

Uppdrag granskning keskusteli tilanteesta poliisien ja tuomarien kanssa. Heidän mukaansa nautintoavioliitot voivat olla rikollisia. Rikokseen saattavat syyllistyä Ruotsin lain mukaan ne, jotka maksavat tällaisesta nautintoavioliitosta että ne imaamit, jotka välittävät niitä.

Uppdrag granskningin tekemien paljastusten jälkeen shiiayhteisöjen kattojärjestön puheenjohtaja Haider Ibrahim vakuutti, että väärinkäytökset tutkitaan, yhteisöjen rahoitusosuuksien maksu keskeytetään ja niiden jäsenyys jäädytetään sekä imaamit, jotka ovat näin toimineet, ovat luennointikiellossa kunnes tutkinta valmistuu.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen