Sisäministeri Mikkonen syytti perussuomalaisia hybridivaikuttamisesta: “Ihmetyttää”

Eduskunnan kyselytunti torstaina jatkoi odotetusti turvallisuuspoliittisilla teemoilla. Yhtä odotetusti keskustelu kävi välillä varsin kuumana.

Ensimmäisenä kysymysvuoron saanut perussuomalaiset ihmetteli, miksi hallitus ei ole laittanut itärajaa kiinni hillitäkseen Venäjän hybridivaikuttamista varsinkin nyt kun Suomi on tasavallan presidentin ja pääministerin myönteisen kannan myötä yhä selkeämmin hakemassa puolustusliitto Naton jäseneksi.

Aikaisemmin torstaina sisä- ja oikeusministeriöt tiedottivat, että “Oikeusministeriö ja sisäministeriö ovat käyneet keskusteluja EU:n komission kanssa mahdollisuudesta rajoittaa turvapaikkahakemusten tekemistä silloin, kun kyse on muuttoliikkeen välineellistämisestä. Keskustelussa varmistui, että rajan sulkeminen kokonaan tai turvapaikkaoikeuden rajoittaminen eivät ole EU-lainsäädännön mukaan mahdollisia edes poikkeusoloissa”.

– Suomi ei siis muka voisi sulkea rajojaan edes Venäjän hybridihyökkäyksen koittaessa. Onkin erikoista, miten tämä voi olla mahdollista. Komissio ei ole nimittäin puuttunut rajojen sulkemiseen Kreikan, Puolan tai Liettuankaan tapauksissa, Petri Husu (ps) ihmetteli.

Sisäministeri Krista Mikkonen puolestaan ei nähnyt asiassa ongelmaa ja vakuutti, että Suomi huolehtii joka tapauksessa rajaturvallisuudestaan.

– On aivan itsestäänselvää, että Suomi itsenäisenä valtiona huolehtii omasta rajaturvallisuudestaan ja huolehtii rajojen koskemattomuudesta.

Husu kutsui hallituksen toimia “vihervasemmistolaiseksi sumutukseksi pahimmasta päästä”.

– Jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on väliratkaisussaan todennut, että suvereenilla valtiolla on oikeus päättää, keitä se alueelleen päästää. Ministeri Saarikko on sanonut useasti, että mikäli tällainen hybriditilanne tulisi, niin hallitus toimii ja raja voidaan sulkea kokonaan.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko tuntuikin vastauksessaan EU-komission päätöksestä olevan hieman eri mieltä Mikkosen kanssa.

– En pidä sitä kovinkaan, miten sanoisin, Suomen asiaa helpottavana juuri nyt. Ja pitäisin erittäin perusteltuna, että tämä kanta, joka nyt Suomen lainsäädännön valmistelua on hankaloittamassa, käytäisiin kyllä vielä komission kanssa läpi korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra väitti Suomen lähettäneen asian EU:n syyniin sisäpoliittisista syistä.

– Tiedän, että teillä oli pykälät tällaiseen lainsäädäntöön valmiina, mutta ne poistettiin hallituksen iltakoulussa poliittisista syistä. Te päätitte lähettää tämän kokonaisuuden Euroopan unioniin poliittisista syistä saadaksenne sieltä tämän vastauksen, jonka me tiesimme, että sieltä tulee. Sen sijaan komissio tai edes tuomioistuin ei ole moittinut niitä EU-jäsenmaita, jotka ovat toimineet tällä tavalla, Purra moitti.

Sisäministeri Mikkonen puolestaan syytti perussuomalaisia ainakin epäsuorasti hybridivaikuttamisesta.

– Minua ihmetyttää se, miten täällä halutaan antaa sellaista kuvaa, että meidän viranomaiset eivät olisi ajan tasalla, viranomaiset eivät olisi varautuneet erilaisiin riskeihin. Itse asiassa tämähän on yksi hybridivaikuttamisen keino, että halutaan viranomaisten luottamusta madaltaa, halutaan antaa ymmärtää, että Suomi ei olisi varautunut, Mikkonen totesi saaden aikaan välihuutojen vyöryn perussuomalaisten suunnasta.

Perussuomalaiset sai hieman yllättäen tukea hallituksenpuolue keskustan riveistä.

– Rajamaakunnasta Pohjois-Karjalasta tulevana kansanedustajana ihmettelen kyllä suuresti tätä komission tulkintaa. Itsenäisen valtion tulee aina, kaikissa tilanteissa, kaikissa olosuhteissa päättää omasta ulkorajastaan. Onko Euroopan unionin komissiolla edes aidosti toimivaltaa päättää siitä, että Suomi ei saisi laittaa rajojaan kiinni, Hanna Huttunen (kesk) kysyi.

Mikkonen muistutti, että Suomi on EU:n jäsenenä sitoutunut EU:n perussopimukseen ja siinä määriteltyihin oikeusvaltioperiaatteisiin.

– Sitä kautta tietysti komissiokin EU-jäsenyyden ja Schengen-järjestelmän sääntöjen osalta, jotka Suomea sitovat, voi antaa omia tulkintojaan näihin liittyen.

Tommi Parkkonen

Tommi Parkkonen