Sisäministeri Mikkonen: “Valtaosa Allegro-junalla tulevista jatkaa suoraan muihin maihin”

Eduskunnan torstainen kyselytunti täyttyi odotetusti jälleen kerran Ukrainan sotaan ja Venäjän toimintaan liittyvistä kysymyksistä.

Kyselytunnin aloittanut perussuomalaisten Jari Ronkainen halusi tietää aikooko hallitus mahdollistaa turvapaikanhakuoikeuden keskeyttämisen, jos Venäjä osana hybriditoimintaansa alkaa lähettää turvapaikanhakijoita Suomen rajalle.

– Ei auta, suljetteko jonkun rajanylityspaikan tai missä ja kuinka nopeasti käsittelette hakemukset: turvapaikanhakuoikeus on pystyttävä keskeyttämään, mikäli sitä käytetään hybridisodankäynnin välineenä, Ronkainen totesi.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) myönsi, että “uusi turvallisuuspoliittinen tilanne voi aiheuttaa erilaista vaikuttamista myös Suomeen”.

– Samalla tavalla kuin olemme varautuneet aseelliseen hyökkäykseen, olemme varautuneet muuhun Suomen suvereniteettiä loukkaavaan ja uhkaavaan toimintaan, kuten tällaiseen erilaiseen hybridivaikuttamiseen. Ja aivan samoin kuin aseellisen uhan osalta, hybridivaikuttamiseen vastaaminen toteutuu kulloisenkin tilanteen mukaisesti, Mikkonen vastasi.

Yksi tällainen keino, jos perussuomalaisten maalaama uhkakuva toteutuu, on Mikkosen mukaan vaikka kaikkien Venäjän vastaisten raja-asemien sulkeminen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolestaan huomautti, että Suomi ei harkitse maahantulon rajoittamista toisin kuin esimerkiksi Viro.

– Onko tämän päätöksen yhteys turvallisuuskysymyksiin riittävällä tavalla huomioitu?

Sisäministeri Mikkonen huomautti, että viisumia Suomeen hakevien henkilöiden taustat tutkitaan.

– Itse asiassa venäläisten viisumihakemukset ovat tällä hetkellä hyvin matalalla tasolla verrattuna normaaliin aikaan, ja tuolla itärajalla rajaliikenne on noin 10 prosenttia siitä, mitä se oli ennen koronaa.

“Tiedustelemaan Putinin nimissä?”

Tästä huolimatta perussuomalaiset olivat edelleen huolissaan Suomeen tulevien venäläisten mahdollisista motiiveista.

– Allegro-juna tuo päivittäin satoja venäläisiä Suomeen. Heillä on maahantulon lailliset edellytykset, eivätkä he suurilta osin ole turvapaikanhakijoita. Tiedämmekö kaikkien motiivit? Jos maahantulon edellytykset täyttyvät, meillä ei juurikaan ole keinoja näitä motiiveja tutkia. Joukossa voi kuitenkin olla heitä, joiden motiivit eivät Suomen etujen kannalta ole hyväksyttäviä. Miten pidätte huolta siitä, että Suomeen parasta aikaakin saapuvien venäläisten motiivit eivät ole esimerkiksi tiedustelu tai vaikuttaminen Putinin nimissä, Ronkainen kysyi.

Sisäministeri Mikkosen mukaan Suomeen matkaavien taustat on selvitetty osin viisumihakemusten yhteydessä, osin tiedustelupalvelun toimesta.

– Siinä mielessä meillä on hyvä käsitys siitä, kuka junaa käyttää.

– On myös hyvä huomioida, että valtaosa Allegro-junalla tulleista jatkaa suoraan lentokentälle ja siitä eteenpäin kolmansiin maihin. Siellä on paljon sellaisia venäläisiä, jotka asuvat pysyvästi jossain muussa Euroopan maassa. He ovat siellä töissä, heillä on siellä perhe, heillä on siellä elämä, ja he palaavat nyt sinne omiin koteihinsa.

Lisärahoitusta Puolustusvoimille

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra puolestaan kysyi Puolustusvoimien lisärahoituksesta.

– Suomalaisten kova maanpuolustustahto on lisännyt kiinnostusta kertausharjoituksia ja maanpuolustusjärjestöjen toimintaa kohtaan, ja tämäkin edellyttää lisärahoitusta. Milloin hallitus tuo eduskuntaan esityksen lisätalousarviosta, jolla osoitetaan rahaa Puolustusvoimien materiaalihankintojen lisäämiseen ja aikaistamiseen, kertausharjoituspäivien lisäämiseen sekä reserviläisjärjestöjen rahoituksen parantamiseen?

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) vastasi asian valmistelun olevan jo käynnissä. Hänen mukaansa tulossa on sekä nopeita lisäyksiä lisätalousarvion kautta että esityksiä pitemmälle useiden vuosien rahoitustason nostolle.

– Tarpeita on sekä materiaali- että henkilöstöpuolella. Tulen esittämään myös kertausharjoitusten lisäämistä. Samoin maanpuolustusjärjestöissä todella kasvanut maanpuolustustahto näkyy, kiinnostusta on, ja tulen esittämään lisärahoitusta myös sinne, Kaikkonen totesi.

Toimitus

Toimitus