Sjeverodonetskissa vain Azotin kemiantehdas enää ukrainalaisten hallussa

Taistelut Luhanskissa Sjeverodonetskin lähellä jatkuvat ankarina. Venäläiset ovat saaneet haltuunsa koko kaupungin lukuunottamatta sen kemiantehdasta Azotia. Myös naapurikaupunki Lysychansk on kovan tykkitulen kohteena. Alueen kuvernöörin Serhii Haidain Telegram-postauksen mukaan venäläiset tuhoavat infrastruktuuria tahallaan, kohteena on tavallisten asuintalojen lisäksi ollut myös viranomaisten rakennuksia: poliisi, syyttäjälaitos ja muuta. Myös Sjeverodonetskia jauhetaan tykkitulella. 

Ukrainalaisviranomaisten mukaan seuraavat muutamat päivät tulevat olemaan ratkaisevia Sjeverodonetskin kannalta. Ukrainalaisten pelkona on, että Sjeverodonetskin kaaduttua koko Luhansk siirtyisi vihollisen haltuun. 

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori, majuri Antti Paronen kertoi AlfaTV:n Uutisplus-lähetyksessä eilen, että kaksoiskaupunki on ukrainalaisille tärkeän huoltoreitin lukkona. Se, että Azotin kemiantehtaan tilanne muistuttaa Azovstalin terästehtaasta Mariupolissa, johtuu Parosen mukaan puolestaan siitä, että tehtaat on rakennettu neuvostoaikana siinä mielessä ydinsodan kestäviksi, että niihin on rakennettu henkilökuntaa varten melko suuret maanalaiset asuintilat. Niissä voidaan käytännössä kestää piiritystä verrattain pitkään, jopa kuukausia kuten Azovstalista muistamme. 

Eilinen Uutisplus:

https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=179307015

Toimitus

Toimitus