Sodan viisi mahdollista lopputulosta – useimmat niistä synkkiä

Ukrainan sota loppuu aikanaan, vaikka nyt on hankala nähdä tietä eteenpäin. BBC koosti viisi skenaariota tavoista, joilla sota saattaisi loppua. Useimmat niistä ovat synkkiä.
-
Lyhyt sota
Venäjä lisää sotilaallisen voiman käyttöä ja tuhoisia hyökkäyksiään. Tuhannet kuolevat, Kiova kaatuu, Ukrainan presidentti joko kuolee tai pakenee ja Venäjä asettaa venäläismielisen nukkehallituksen Ukrainaan. Tämä olisi epävakaa lopputulos, joka johtaisi todennäköisesti kansannousuun ja uuteen konfliktiin tulevaisuudessa.
-
Pitkä sota
Tämä on ehkä luultavampi kuin edellinen. Venäjän joukot saattavat jumittua aloilleen alhaisen taistelumoraalin ja huonon logistiikan takia. Venäjän joukoilla voi olla vaikeuksia hallita edes valloittamiaan kaupunkeja. Ajan kanssa Ukrainan joukot kykenevät tehokkaaseen vastarintaan ja kansannousuun, kun länsimaat toimittavat heille aseita. Ehkä lopulta useiden vuosien jälkeen, Venäjä poistuu Ukrainasta.
-
Eurooppalainen sota
Putin saattaa lähettää lisää joukkoja entisiin neuvostotasavaltoihin kuten Moldovaan ja Georgiaan, jotka eivät ole Nato-maita. Tai saattaa tapahtua jonkinlainen laskuvirhe ja siitä johtuva sodan leviäminen ja paisuminen. Putin saattaa myös ottaa riskin, jos hänestä tuntuu, että se on ainut keino pelastaa hänen johtajuutensa. Jos hän joutuisi kohtaamaan edessä olevan tappion, hän saattaisi haluta pistää lisää kierroksia sotaan.
-
Diplomaattinen ratkaisu
Jo suostumalla keskusteluihin, vaikka ne eivät ole edenneet, Putin näyttää hyväksyneen neuvotteluratkaisun. Jos sota etenee huonosti hänen kannaltaan, hän saattaa vetää johtopäätöksen, että sodan jatkaminen on suurempi uhka hänen asemallaan kuin sen lopettamisen aiheuttama nöyryytys.
-
Putin syrjäytetään
Putinin syrjäyttäminen saattaa tuntua täysin mahdottomalta vaihtoehdolta. Maailma on kuitenkin muuttunut viime päivinä. Jos sota on Venäjälle tuhoisa, on mahdollista, että Venäjällä tapahtuu kansannousu. Ja jos ne, jotka ovat tähän mennessä hyötyneet Putinin hallinnosta päätyvät siihen, ettei Putin enää aja heidän etujaan, kansannousu saattaa olla mahdollinen.
Nämä skenaariot eivät ole toisiaan poissulkevia. Jotkin niistä voi tapahtua yhdessä ja tuottaa lopulta erilaisen lopputuloksen.
Mutta miten tahansa asia sujuu, maailma on muuttunut eikä enää palaa ennalleen. Venäjän suhde muuhun maailmaan tulee olemaan erilainen ja Euroopan näkemys turvallisuuspolitiikkaan on muotoutunut uudelleen.
Maailma saattaa huomata myös, että tarve liberaalille, kansainväliselle järjestykselle, joka perustuu sääntöihin, on edelleen olemassa.