Sota ei yhtä miestä kaipaa, mutta vain yksi mies kaipasi sotaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ajanut itsensä sellaiseen nurkkaan, josta ei ole enää paluuta. Tätä miestä ei kelpuuteta enää koskaan neuvottelupöytiin. Ne näytökset ovat hänen osaltaan nyt historiaa.

Olisi ihme, jos hän ei myös itse ymmärtäisi, mihin on itsensä nyt ajanut. Ja juuri se tekee hänestä vaarallisen.

Olivatpa Ukrainan hyökkäyksestä koituvat seuraukset, sotilaalliset voitot ja menetykset mitä tahansa, pitkässä juoksussa hän jää yksin, myös kotimaassaan.

Maailmalla uutiset pullistelevat Venäjän uhoa ja voimaa, mutta todellisuudessa kyse on yhden miehen sodasta.

Moni venäläinen, joka seuraa vain oman maansa propagandaa, ymmärtää ja tukee Putinia. Yhä useampi venäläinen on kuitenkin aivan toista mieltä. He ovat häpeissään tilanteesta. Heitä ei pidä tästä syyllistää.

Viime kädessä tässä sodassa on kyse yhden miehen taistelusta koko maailmaa, yksittäisten itsemäräämisoikeutta, kansainvälisiä sopimuksia ja ennen muuta ihmisyyttä vastaan.

Tämä sota jättää pysyvän jäljen myös Suomen ja Venäjän välisille suhteille. Tai ainakin niin kauan, kuin kyseisen maan presidenttinä pullistelee paidatta pullisteleva, Neuvostoliiton sortumisesta henkilökohtaisen trauman itselleen hankkinut katkera mies.

Ilmankos presidentti Sauli Niinistö totesikin hyvin selkeästi torstaina, että Putin kanssa ei ole nyt mitään puhuttavaa.

HEIKKI KAUHANEN

uutispäällikkö, AlfaTV Uutiset

 

 

Toimitus

Toimitus