Soutustadion rapistuu ja töhriintyy – Helsingillä ei päätöstä peruskorjauksesta

Suomessa on lukuisia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, jotka rapistuvat. Turussa ja Helsingissä keskustelua ovat herättäneet muun muassa vanhat, ränsistyvät arvohuvilat; pääkaupungissa myös Soutustadionin kunto on kuralla.

Arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema Soutustadion Helsingin Taka-Töölössä valmistui 1939. Stadionin oli tarkoitus palvella vuoden 1940 olympiakisojen melonta- ja soututapahtumissa, mutta sota muutti suunnitelmat. Vuodesta 1959 vuoteen 1996 rakennuksessa toimi kesäaikaan Operettiteatterina. Rakennus asetettiin käyttökieltoon viime vuonna. Nyt töhryjen koristama katsomorakennus haurastuu omassa rauhassaan Helsingin paraatipaikalla.

– Kuntotutkimuksissa ilmeni, että Soutustadionin teräsbetonirakenteiden kunto oli heikko. Alapohjapalkkien betonin vetolujuus todettiin heikoksi, kertoo yksikön päällikkö Petri Angelvuo Helsingin kaupungin ulkoilupalveluista AlfaTV Uutisille.

Soutajia stadionin ympäristössä sen sijaan pörrää. Soutuseura (Smark) ei käytä Angelvuon mukaan katsomorakennusta, vaan toimii eri rakennuksessa. AlfaTV Uutisten kuvausryhmän näköhavaintojen mukaan ainakin jotkut soutajat käyttävät rakennusta.

Millainen Soutustadion voisi tulevaisuudessa olla?

Kulttuurihelmi saa toistaiseksi rapistua rauhassa. Angelvuon mukaan Soutustadionin peruskorjauksesta ei vielä ole päätöstä, ei siis tiedetä, milloin mahdollisesti korjaukset aloitettaisiin. Soutustadionin saneeraukseen tarvittaisiin mittavasti rahaa. Angelvuon arvion mukaan korjaus tulisi maksamaan veronmaksajille ainakin useita miljoonia euroja.

Tänä kesänä Soutustadionin tontille on avattu merellinen terassiravintola-alue. Soutustadionin ravintolayrittäjällä Maarit Kalkeella on näkemys siitä, millainen stadion voisi olla tulevaisuudessa:

-Minulla on kymmenen vuoden vuokrasopimus ja toivon, että Soutustadion saataisiin käyttöön ennen kuin tuo kymmenen vuotta on kulunut, ja sinne saataisiin vaikkapa oopperaa, soutukisoja, musiikkifestareita.

Kalkeen visioissa stadion voitasiin myös kattaa ja tehdä ravintolatilaksi.

 

Toimitus

Toimitus