SPR: Verenluovuttajia tarvitaan kipeästi lisää – helatorstaiviikko tuo haasteen

Toukokuun loppu ja kesäkuun alku ovat usein haastavaa aikaa verenluovutuksen kannalta ja verenluovuttajia on vaikeaa saada liikkeelle, SPR kertoo tiedotteessaan. Samaan aikaan potilaiden hoitoon tilataan paljon verivalmisteita.

-Viime viikkoina sairaaloihin on toimitettu enemmän verivalmisteita kuin mitä meillä on käynyt verenluovuttajia, kertoo Veripalvelun tuotantojohtaja Ari Hemminki.

Veripalvelu pitää jatkuvasti vähintään neljän päivän varastoja, jotta verivalmisteita pystytään toimittamaan sairaaloille myös hätätilanteissa. Erityisesti verihiutaleet säilyvät luovutuksen jälkeen vain muutaman päivän.

Verenluovuttajien tarve korostuu helatorstaiviikolla, kun verenluovutuspäiviä on arkipyhän takia neljä normaalin viiden sijasta.

Veripalvelun toimipisteiden aukioloaikoja on juuri laajennettu ja tarjolla on aiempaa myöhäisempiä aikoja, jotta verenluovuttajia saadaan runsaasti liikkeelle lähipäivinä ja -viikkoina. SPR:n mukaan verenluovuttajat ovat tervetulleita kysymään myös ilman ajanvarausta, onko verenluovutukseen vapaita aikoja.

Allergia ei tavallisesti este luovuttamiselle – lievä korona tuo vain lyhyen karenssin luovuttajalle

Suurin osa allergioista ja allergialääkkeistä ei estä verenluovutusta. Verta voi luovuttaa, mikäli allergiaoireet pysyvät kurissa esimerkiksi nenäsuihkeen, silmätippojen tai antihistamiinivalmisteiden avulla.

Matkasta useimpiin Euroopan maihin ei tällä hetkellä tule lyhyttäkään estettä luovutukselle. Matkustaminen EU- ja EFTA- maiden ulkopuolelle aiheuttaa 28 vuorokauden luovutusesteen. Malaria-alueella oleskelun jälkeen on odotettava puoli vuotta ennen verenluovutusta.

Koronavirustartunnan jälkeen lievässä taudissa on ennen luovutusta odotettava vähintään 10 vrk oireiden alusta tai näytteenottopäivästä. Jos kuumetta on ollut yli 38 astetta, varoaika on 14 vrk paranemisesta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on kolme kuukautta.

 

Toimitus

Toimitus