St1:n Mika Anttonen Elokapinasta: Päivämäärien julistaminen ei auta

LKS 20211008 Ympäristöliike Elokapina lukittautui Valtioneuvoston linnan edustalle Helsingissä . LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen edellyttää paljon uusia innovaatioita ja poliittisten päivämäärien julistaminen ei auta.
Näin sanoi St1 Nordicin hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen AlfaTV:n Tavallinen Virtanen -ohjelmassa tiistaina.
Anttonen on myös St1 Nordicin pääomistaja ja energiayhtiö St1:n perustaja.
Anttoselta kysyttiin myös, mitä mieltä hän on Elokapinasta. Anttonen kertoi jakavansa heidän huoliaan, mutta oli eri mieltä lähestymistavasta.
– Me varmasti jaetaan heidän kanssaan huoli siitä, että tarvitaan tekoja. Siinä mielessä meillä on yhteinen agenda. Varmasti yhteistä on myös se, että tiettyä turhautumista on, kun asiat eivät tunnu etenevän niin kuin tahtoa olisi.
Anttonen kritisoi ilmastopolitiikkaan usein liittyvää mielikuvien maalailua:
– Julkisuudessa on syntynyt vahvasti sellainen kuva, että nämä asiat saadaan hoidettua sillä, että tehdään hyviä päätöksiä, jotka sitten laitettaisiin käytäntöön. Ikävä totuus on se, että meidän täytyy vielä kehittää paljon uutta ja tarvitsee tehdä julmettu määrä uutta työtä ja innovaatiota, että päästään maaliin, Anttonen sanoo.
– Kun teknisiä ratkaisuja ei tuoda keskusteluun vaan puhutaan tavoitteista, puhutaan päivämääristä, niin se erkaantuu reaalimaailmasta, Anttonen sanoo.
Geolämpöä kehitetään Espoossa, tuulipuistohanke Norjassa vastatuulessa
Viime vuosina Anttonen on investoinut aktiivisesti uusiin energiaratkaisuihin, kuten St1:n Espoon Otaniemessä sijaitsevaan geolämpöhankkeeseen.
Geolämpöä porataan Espoossa yli 6 kilometrin syvyydestä. Tavoitteena on Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittakaavan lämpölaitos.
Yhtiöllä on myös ollut suunnitteilla mm. tuulipuistohanke Norjan Finnmarkissa. Tuulisähköä on tarkoitus siirtää synteettisten polttoaineiden tuotantoon Kemissä.
Anttonen kertoo, että hanke on kuitenkin nyt vastatuulessa. Haasteita on ollut hankkeen viranomaishyväksynnän saamisessa sekä Norjassa että Suomessa.
Hanketta ei kuitenkaan ole haudattu.
– Se on esimerkkihanke. Haluamme viedä näitä nyt päätöksentekijöiden pöydälle, että tällaisia nyt pitää saada aikaiseksi. Ja jos ei tätä saada aikaiseksi niin kertokaa sitten, mitä saadaan aikaiseksi, Anttonen sanoo.
Tavoitteet globaaliksi
Anttonen ei pidä kansallista hiilineutraalisuustavoitetta mielekkäänä mittarina.
Ratkaisevaa on Anttosen mukaan se, laskeeko ilmakehän hiilidioksipitoisuus globaalisti.
Hänen mukaansa tarvitaan sellaisia teknologisia ratkaisuja vientiin, jotka myös skaalautuvat, eli ovat laajasti käytettävissä kaikkialla maailmassa.
– Pitää saada suomalaiset yritykset löytämään ne skaalutuvat teknologiat joita tarvitaan ympäri maailmaa, niin silloin me tehdään se rooli joka suomalaisille tässä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa kuuluukin.
Hallituksen tavoitteena on tehdä Suomesta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteeseen pyritään mm. turpeen, öljyn ja kivihiilen käytön vähentämisellä sekä liikenteen sähköistämisellä.
Katso Tavallisen Virtasen koko jakso Permanto.fi-palvelusta.

Toimitus

Toimitus