STM: Koronatilanne on vakava – tämä on tehokkain tapa estää viruksen leviämistä

Sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki vetoaa kansalaisiin rokotteiden ottamiseksi, koska niistä on vahvaa näyttöä, että ne suojaavat taudilta.

Pelkkä rokottaminen ei kuitenkaan riitä.

– Jokaisen oma elämäntapa, hygieniasta huolehtiminen on se nopein tapa vaikuttaa leviämiseen, Voipio-Pulkki sanoi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa torstaina.

Korona kuormittaa edelleen huolestuttavalla tavalla tehohoitoa ja erikoissairaanhoitoa. Tehohoidon osalta on nähtävissä, että sitä kuormittavat erityisesti rokottamattomat. Pohjois-Pohjanmaalla rokotusaste on keskimääräistä alhaisempi, ja Oulun yliopistollisessa sairaalassa tehohoidon kuormitus on ollutkin normaalia pahempaa.

Tehohoidosta olleista koronapotilaista 19 prosenttia on menehtynyt. Yli 80-vuotiaissa teho-osastokuolleisuus on kuitenkin jo 36 prosenttia.

– Tilanne on vakava marras-joulukuun vaihteessa, summasi Voipio-Pulkki koronatilanteen.

Suomessa todennettuja tartuntoja oli marraskuun lopulla, viikolla 47, yli 8 000, kun tartuntatapauksia viikolla 46 oli noin 7 500. Testausten määrä on marraskuussa 1,5-kertaistunut.

Rokottamattomia 12 vuotta täyttäneitä on tällä hetkellä 645 000, kolmansia annioksia on annettu 274 00. Suomi kuuluu rokotusasteella mitattuna muiden Pohjoismaiden tapaan Euroopan parhaiden maiden joukkoon.

Toimitus

Toimitus