Stoltenberg: Venäjä on meille uhka ja se tulee näkymään kaikessa

Naton huippukokous alkaa tänään virallisesti Madridissa. Pääsihteeri Jens Stoltenberg vaihtoi pari sanaa kansainvälisen median kanssa ns. doorstepillä mennessään kokoukseen. Stoltenberg alleviivasi kokouksen historiallisuutta, hänen mukaansa Nato kokoontuu keskellä pahinta turvallisuuskriisiä sitten toisen maailmansodan. Se myös näkyy uudessa strategisessa konseptissa, jonka kokous valmistelee. 

-Viimeksi kun strateginen konsepti tehtiin Lissabonissa vuonna 2010 oli paikalla myös silloinen Venäjän presidentti Medvedev. Silloin sovimme, että Venäjä on Naton strateginen kumppani. 

-Uskon, että uudessa paperissa sanotaan selvästi, että Venäjä on meille uhka – ja se tulee näkymään kaikessa. Myös Kiina otetaan esille, viimeksihän siitä ei ollut sanaakaan. Kiina ei ole vastustajamme, mutta se tulee ottaa vakavasti. 

Kolmesadantuhannen miehen valmiusjoukkojen Stoltenberg kertoi olevan valmiina ensi vuonna. 

-Ne ovat kuitenkin eri jäsenmaiden joukkoja ja sijaitsevat siis eri jäsenmaissa. Mutta niille on asetettu tietty vastuualue jo etukäteen, vaikkapa saksalaiselle joukolle Liettuassa. Ne tulevat harjoittelemaan siellä, minne ne tullaan sijoittamaan kriisin aikana, yhdessä kohdemaan joukkojen kanssa. Ja sinne kohdemaahan sijoitetaan jo valmiiksi logistiikkaa: aseita ja muuta tarpeellista. 

Suomen ja Ruotsin jäsenyyden Stoltenberg uskoi toteutuvan nopeasti. 

-Prosessi on ollut ennennäkemättömän nopea jo nyt. Suomi ja Ruotsi kutsutaan tänään jäseneksi ja sen jälkeen tarvitaan kolmenkymmenen jäsenmaan parlamenttien ratifiontiprosessi. Uskon, että sekin sujuu nopeasti. 

Stoltenberg sanoi olevansa iloinen, että Ukrainan presidentti puhuu tänään kokoukselle. Ukraina on myös saamassa uuden, merkittävän tukipaketin Naton jäsenmailta. 

Toimitus

Toimitus