“Suhdannekello kiertää jo laskusuhdanteessa”

Koronan vaikutus talouteen on hiipumassa pois, mutta Ukrainan sota ja inflaatio tummentavat nyt pilviä. Myös maailmanlaajuinen komponenttipula vaikeuttaa yritysten toimintaa.

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) tuoreimman eli huhtikuun suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet kaikilla päätoimialoilla.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy erityisesti rakentamisessa, jossa tilanne on muuttunut nopeasti heikommaksi. Varsinkin materiaalien saatavuus on nyt iso kysymys, joka näkyy myös teollisuuden puolella suurena ongelmana, sanoo johtaja Sami Pakarinen EK:sta.

Teollisuusyritysten luottamus pysyi huhtikuussa ennallaan. Rakennusyritysten luottamus puolestaan laski. Rakennusalan luottamusindikaattorin saldoluku oli -4 pistettä, joka on seitsemän pistettä vähemmän kuin maaliskuussa. Palveluyritysten luottamusindikaattori laski huhtikuussa hieman, mutta on kuitenkin selvästi plussalla.

Pakarisen mukaan maailmantaloudessa Venäjä on pieni tekijä, etenkin kun sitä vertaa Kiinaan. Ukrainan sodalla on kuitenkin pitkittyessään merkitystä. Se on omalta osaltaan kiihdyttänyt inflaatiota, kun energian hinta nousee. Pakarisen mukaan inflaatiotahdin odotetaan kuitenkin vaimenevan viimeistään ensi vuoden alkuun mennessä.

Teollisuudella on EK:n mukaan edelleen vahvat tilauskirjat, mutta yleisen mielialan heikentyminen voi jatkuessaan osua myös sinne.

– Jos kuluttajien luottamus jatkaa heikkenemistään, se alkaa näkyä yrityskentässä. Suhdannekello kiertää jo laskusuhdanteessa, huomauttaa Pakarinen.

 

Toimitus

Toimitus