Suhteet tulehtuvat entisestään, Kiina perui lupauksensa Taiwanille

Kiina on perunut Taiwanille tekemänsä lupauksen siitä, ettei Kiina lähetä joukkoja tai hallintoa Taiwaniin, jos se ottaa saaren haltuunsa. Reutersin mukaan päätös osoittaa, että Kiinan presidentti Xi Jinping haluaa antaa Taiwanille vähemmän itsehallintoa kuin aikaisemmin.
Aiemmissa linjanvedoissaan Kiina oli päättänyt olla lähettämättä pysyviä joukkoja tai hallintoa Taiwaniin senkään jälkeen, kun Kiina olisi liittänyt Taiwanin itseensä voimakeinoin. Uusimmassa linjanvedossaan tällaisia lupauksia ei enää ollut.
Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue ehdotti aikaisemmin, että Taiwan voisi liittyä Kiinaan samalla tavalla kuin Hong Kong eli ”Yksi maa, kaksi järjestelmää”-periaatteen mukaisesti. Se tarkoittaisi Taiwanille laajempaa sisäistä itsehallintoa.
Taiwanilaiset ovat kuitenkin torjuneet ehdotuksen laajasti.
Vuoden 2000 linjanvedossa kirjoitettiin, että mistä tahansa voidaan neuvotella, kunhan Taiwan hyväksyy, että on vain yksi Kiina eikä vaadi itsenäisyyttä. Tätäkään kohtaa ei löydy enää uusimmasta linjapaperista.
-Vain Taiwanin 23 miljoonalla asukkaalla on oikeus päättää Taiwanin tulevaisuudesta, eivätkä he koskaan tule hyväksymään itsevaltaisen järjestelmän määräyksiä, Taiwanin mannermaan asioiden neuvosto kommentoi uutta linjapaperia.
Huolimatta ”Yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteesta, Kiina on jatkuvasti tiukentanut otettaan myös Hong Kongista.
Taiwanin ja Kiinan välit tulehtuneet entisestään viime aikoina
Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan ja on useasti sanonut voivansa käyttää voimaa saaren saattamiseksi jälleen osaksi Kiinaa. Taiwan on demokraattisesti hallittu alue, joka on sanonut olevansa valmis puolustamaan itseään.
Tilanne Kiinan ja Taiwanin välillä on tulehtunut entisestään viime aikoina, kun Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi vieraili Taiwanilla viime viikolla. Kiina piti Pelosin vierailua itsemääräämisoikeutensa ja alueellisen koskemattomuutensa loukkauksena.
Kiina aloitti suuret sotaharjoitukset Taiwania ympäröivillä merialueilla samana päivänä, kun Pelosi laskeutui Taiwanin pääkaupunkiin Taipeihin. Niiden sotaharjoitusten päätyttyä Kiina aloitti uudet sotaharjoitukset.
Taiwan on kutsunut sotaharjoituksia käytännössä saarroksi. Maan ulkoministeri Joseph Wu sanoi eilen tiistaina, että Kiina käyttää sotaharjoituksia tekosyynä valmistellakseen hyökkäystä Taiwaniin.