Suomalainen peruna käytössä jo yli sadassa Michelin-tähtiravintolassa

Suomalaisesta huippuperunasta on tullut suosittu raaka-aine Michelin-tähtiravintoloissa ympäri Euroopan. Yli sata eurooppalaista Michelin-tähden saavuttanutta ravintolaa on ottanut Frex-menetelmällä kasvatetut perunat listoilleen.

Frex ei ole perunalajike, vaan kasvatusmenetelmä. Sen tarina alkoi parikymmentä vuotta sitten, kun Tapio Knuuttila edusti työkseen Brysselissä suomalaisten elintarvikeyhtiöiden tuotteita. Niinä vuosina syntyivät yhteydet belgialaisiin ravintoloihin ja Michelin-tähtitason keittiömestareihin. Michelin-tähtipaikat ovat yksi Frex-tuotteiden tämän hetken tärkeimmistä näyteikkunoista. 

Tuotantotapaa on kehittänyt Skabam-yhtiön kanssa yhteistyönä usea tuottaja ja tutkija yli kymmenen vuoden ajan. Frex ei siis ole perunalajike vaan tuotemerkki ja tuotantotapa. Hyvän maun lisäksi Frex-viljelymenetelmä sitoo ilmakehän hiilidioksidia maaperään. Frex-tuotantotavan maaperätutkimusraportit osoittavat, että maanviljely voi olla osa ratkaisua eikä ilmastonmuutosta ja lajikatoa kiihdyttävää.

Frexin takana olevan Skabam Oy:n Tapio Knuuttila kertoo:

-Meillä on mittausdataa ja statistiikkaa peltojen ravinnepitoisuuksien lisäksi myös maaperän hiilen sitomiskyvystä. Jatkossa teemme mittauksia yhä tarkemmin, sillä tulokset ovat jo nyt pysäyttäviä. Vaikka tulokset ovat alustavia ja mittausmenetelmät sekä vuosivertailut ovat kehitystyön alla, maaperän orgaaninen aines on noussut Frex-viljelyssä kolmessa vuodessa vakuuttavasti. Kyse on lupauksesta, että oikea viljelytapa sitoo ilmakehän hiilidioksidin peltoon tavalla, joka muuttaa viljelyn ongelmasta ratkaisijaksi.

Frexissä maaperää uudistetaan vuoroviljelyllä ja ns. peitekasveilla, joiden avulla ravinnetasapainoa säädellään: kaksi vuotta maaperän hoitoa, kaksi vuotta viljelyä. Tuloksena on tuotantotavan hiilinegatiivisuus, joka periaatteessa mahdollistaisi viljelijöiden osallistumisen päästökauppaan.

Peruna jopa kaviaarin rinnalle

Sadat tuhannet television katsojat näkivät itsenäisyyspäivänä Linnan jatkoilla -ohjelmassa Kozeen Shiwanin taiteellisia ruoka-annoksia. Shiwan nosti arkipäiväisenä koetun perunan juhla-annostensa pääosaan. Perunaksi Shiwan valitsi Sorayan, joka muuttuu suolakuorihaudutuksessa aina vain kermaisemmaksi:

-Perunan koostumus tulee samalla kiinteämmäksi, jopa lihaisammaksi. Maku on puhdas ja vahva. Tällainen laatuperuna on rinnastettavissa kaviaarin tai ankanmaksan hienouteen.

Frex-menetelmällä tuotetaan tällä hetkellä perunoiden lisäksi punajuuria ja kananmunia. 

Toimitus

Toimitus