Suomalaisalus M/s Alppila vei ukrainalaista maissia Espanjaan

Suomeen rekisteröity ESL Shippingin M/s Alppila on espanjalaisten satamaviranomaisten mukaan saapunut varhain maanantaina luoteisespanjalaiseen Coruñan satamaan. Mukanaan sillä oli noin 18 000 tonnia ukrainalaista maissia. Lasti on ensimmäinen Ukrainasta merta pitkin muualle saatu toimitus sen jälkeen kun Venäjä on saartanut Ukrainan Mustanmeren satamat osana sen käymää hyökkäyssotaa koko Ukrainaa vastaan.

Ukrainan varaulkoministeri Dmytro Senik kertoo asiasta uutisoineelle CNN:lle, että Ukraina järjestelee uusia reittejä viedä viljaa – mm. Romanian, Puolan ja Baltian maiden kautta, jotta noin 22 miljoonaa tonnia Ukrainan satamiin jämähtänyttä viljaa saataisiin päämääriinsä. 

Lastin tilanneen Agafacin johtaja Bruno Beade puolestaan kertoo, että Alppilan laivaama vilja on vain pieni määrä sinänsä, mutta tärkeää, koska se näyttää, että Ukrainasta on mahdollista tuoda viljaa. Agafac on suuri galicialainen eläinrehujen tuottaja, joka tuo 40% käyttämästään viljasta Ukrainasta. Yhteensä Agafac käyttää tuontiviljaa noin miljoona tonnia vuosittain. 

M/s Alppila on omistajansa ESL Shippingin mukaan asiakkaiden tarpeisiin suunniteltu itsepurkava kuivarahtialus, joka on rakennettu erityisesti Itämeren olosuhteisiin. Alus on talvivarusteltu Suomen olosuhteisiin ja kykenee operoimaan kaikkein pohjoisimmissakin satamissa. Laivan pituus on 156 metriä ja sen maksimisyväys on 9,4 metriä täydessä lastissa.

M/s Alppila taisi olla viimeksi otsikoissa kun se joutui hiililastissa Greenpeacen mielenosoittajien häirinnän kohteeksi vuonna 2015.

Toimitus

Toimitus