Suomalaiset haluavat nyt auttaa – pelastusala vie apua Ukrainaan

Palokuntien into auttaa on yllättänyt jopa palokuntajohtaja Petri Jaatisen Pelastusalan keskusjärjestöstä (SPEK). Pelastusala yhdessä sisäministeriön kanssa kerää materiaalista apua Ukrainan palokunnille.

Keräys aloitettiin eilen keskiviikkona, mutta jo nyt useat palokunnat ovat Jaatisen mukaan olleet kiinnostuneita. Tämän kertaisen keräyksen on tarkoitus jatkua sunnuntai-iltaan saakka.

-Tässä vaiheessa näyttää, että keräys on saanut hyvän vastauksen palokunnilta. Monet ovat keränneet varusteita, Jaatinen kertoo.

Varusteita kerätään sen mukaan, mitä Ukraina on toivonut ja ne lähetetään Ukrainaan Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta. Saksa ja Viro ovat jo lähettäneet Ukrainan pyytämiä pelastustarvikkeita.

Suomesta on lähdössä erilaisia pientarvikkeita ja paloasuja, mutta myös ensihoidontarvikkeita muun muassa kaksi ambulanssia, joista toinen on täynnä sairaalatarvikkeita.

Ukrainaan ei lähetä tarvikkeita, joiden antaminen vaarantaisi palokuntien toiminnan Suomessa.

-Keräys lähtee siitä, että omaan käyttöön tarkoitettua kalustoa ei lähetetä. Ukrainaan lähetetään varakalustoa, ylimääräisiä palopukuja ja tämän tyyppistä tavaraa. En usko, että tällä vaarannetaan meidän päivittäistä valmiutta, Jaatinen sanoo.

Keräykseen voivat osallistua tavallisetkin kansalaiset. Jaatinen kertoo, että Ukrainan listalla on monia tavaroita, joita saattaa löytyä myös kodeista. Hän itse lahjoittaa vanhat kiikarit.

Lahjoitukset menevät perille paikallisten palokuntien kautta, jotka ovat jo levittäneet sanaa ja toimintaohjeita verkostoissaan.

-Tähän pikaiseen toimitukseen eivät kaikki lahjoitukset kerkiä. Avun tarve lisääntyy Ukrainassa ja kun ensimmäinen akuutti lähetys saadaan lähtemään, ryhdytään järjestämään jatkoa, Jaatinen kertoo.

Toimitus

Toimitus