Suomalaisten lomaryntäys ulkomaille toi haasteita matkatoimistoille – “varausjänne on lyhyt”

Kuluvana kesänä myös suomalaiset ovat hakeutuneet suurin joukoin lomille ulkomaille koronarajoitusten jälkeen. Matkailuyritykset- ja toimistot ovat kohdanneet ilmiön mukana myös haasteita.

-Suurin haaste on ollut arvioida, kuinka paljon lomalentoja laitetaan myyntiin. Varausjänne on ollut aika lyhyt, ihmiset varaavat lomamatkoja viime tipassa. Haasteena on ollut myös arvioida, minkä verran matkoja laitetaan myyntiin, kertoo TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen AlfaTV Uutisille.

Aaltosen mukaan lomamatkojen myynnin osalta ollaan jo lähes koronaa edeltävällä tasolla. TUI:lla myydään jo lomamatkoja ensi kesälle. Aaltonen kertoo, että joitakin viikkoja myydään ihan samalla tavalla kuin vuonna 2019.

-Toki se määrä on vähän pienempi. Jos verrataan kahteen edelliseen kesään, lomavalikoima on paljon suurempi kuin kahtena edellisenä kesänä, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan lomavalikoima on ensi kesänä jälleen siinä laajuudessa kuin se oli ennen koronaa. Myös uusia kohteita on viritteillä.

Hotellilta halutaan nyt enemmän

Aaltonen on huomannut myös muutoksen matkailun trendeissä koronaa edeltäneeseen aikaan.

-Hotellilta halutaan nyt enemmän. Ehkä on koronan aikana jäänyt rahaa säästöön ja sitten satsataan parempaan huoneluokkaan, otetaan all Inclusive -palveluja tai vaikkapa huone, josta pääsee suoraan uimaan, Aaltonen kuvaa.

Aaltosen huomioiden mukaan myös kaukokaipuu on palannut, nyt ollaan valmiita matkustamaan kauas. Aaltonen kehottaa kuitenkin varmistamaan ajoissa, että passi ja matkavakuutus ovat kunnossa. Uusia passeja kun joutuu nyt odottamaan ja jonottamaan pitkiäkin aikoja.

Energia kallistuu – nousevatko lomamatkojen hinnat?

Aaltonen kertoo, että lomamatkojen hinnoittelu määräytyy TUI:lla automaattisesti kysynnän mukaan.

-Kun matkoja varataan paljon, hinnat nousevat. Toki hintaan vaikuttaa esimerkiksi lentomatkan pituus, Aaltonen sanoo.

Energian hinta on noussut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Aaltosen mukaan kallistuneet energian hinnat eivät vielä näy ainakaan TUI:lla matkojen hinnoissa:

-Tottakai seuraamme tilannetta tarkasti. Meillä asiakkaat ovat aika turvassa. Jos asiakas varaa nyt ensi talven kaukomatkan, ei siihen mitään lisäkustannuksia tule. Hinta on se, mikä nyt on myynnissä.

Toimitus

Toimitus