Suomen keskustalta ei tukea sotilaille Ahvenanmaalla – Ruotsin keskustapomo ei kommentoi

Etelä-Suomen Sanomat kertoi sunnuntaina eduskunnan puhemiehen, ex-pääministeri ja ex-puolustusministeri Matti Vanhasen (kesk) nostaneen esiin Ahvenanmaan puolustuksen ja toivoneen Ahvenanmaalta aloitetta suomalaisjoukkojen sijoittamisesta maakuntaan.

Vanhanen totesi lehden mukaan yleisötilaisuudessa Lahdessa, että suomalaisten sotavoimien pysyvä sijoittaminen Ahvenanmaalle helpottaisi maakunnan puolustamista, sillä Suomella on joka tapauksessa velvollisuus puolustaa Ahvenanmaata kriisitilanteessa.

Tosin maanantaina Vanhanen totesi muun muassa Helsingin Sanomille, että hän ei ole ajamassa muutosta Ahvenanmaan nykyiseen asemaan.

Ahvenanmaa on ollut demilitarisoitu Krimin sodan päättymisestä eli vuodesta 1856 saakka.

Demilitarisoinnin lopettaminen ei saanut tukea myöskään pohjoismaisten keskustapuolueiden johtajien tapaamisessa Helsingissä maanantaina.

– Nyt ei ole mitään  tarvetta lähettää sotilaita Ahvenanmaalle. Jos Ahvenanmaalle hyökätään, on Suomen velvollisuus lähettää joukkoja Ahvenanmaalle – mutta sitä¨ei voi eikä pidä tehdä ennakkoon, Ahvenanmaan keskustan johtaja Veronica Törnroos vastasi iltapäivällä tiedotustilaisuudessa AlfaTV Uutisten kysymykseen aiheesta.

Samoilla linjoilla oli Suomen keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

– Hallituksella ei ole suunnitelmia muuttaa Ahvenanmaan demilitarisaatiota. Koko Suomi on tärkeä ja ongelmatilanteissa puolustamme koko maata, Saarikko totesi.

Hallituksessa Ahvenanmaan asiat kuuluvat RKP:n puheenjohtajalle, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille. RKP istuu europarlamentissa samassa ryhmässä keskustan kanssa, siksi Henrikssonkin oli kutsuttu mukaan tapaamiseen.

– Nykyinen sopimus (demilitarisoinnista) on vuodelta 1921 enkä näe mitään syytä miksi sitä ei voisi edelleen jatkaa. Joka tapauksessa puolustamme aina Ahvenanmaan saaria, Henriksson sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sen sijaan Ruotsin keskustan puheenjohtaja Annie Lööf ei halunnut kommentoida lainkaan Ahvenanmaan demilitarisointia.

Ahvenanmaa sijaitsee samalla tavalla strategisesti tärkeällä paikalla Itämerellä kuin Ruotsin Gotlanti, jonka puolustusta Ruotsi on vahvistanut viime aikoina.

Ahvenanmaa sijaitsee lähempänä Ruotsin pääkaupunki Tukholmaa kuin Suomen pääkaupunkia Helsinkiä.

Toimitus

Toimitus