Suomen lasimuseon loppukesässä esillä konkareiden ja uusien tekijöiden töitä

Lasia on valmistettu Suomesta jo vuodesta 1681 saakka, kun Uuteenkaupunkiin perustettiin lasitehdas. Tuotannossa oli aluksi pulloja ja ikkunalaseja.
Suomen lasimuseo perustettiin Riihimäelle vuonna 1961, mutta se sijaitsi silloin eri rakennuksessa kuin tänä päivänä. Amanuenssi Uta Lauren kertoo AlfaTV Uutisille, että Riihimäen kaupunki hankki nykyisen lasitehtaana toimineen rakennuksen vuonna 1976, ja Tapio Wirkkala kutsuttiin apuun muuntamaan tehdas museoksi. Museo avautui nykyisessä rakennuksessa vuonna 1981.
Vaihtuvat näyttelyt syventävät laajaa perusnäyttelyä
Lasimuseon laajassa perusnäyttelyssä esitellään suomalaisen lasiteollisuuden ja lasin tekemisen historiaa, esillä on lasiesineistä 1600-luvun lopulta aina tähän päivään asti.
-Sanomme usein leikkisästi, että ei tarvitse matkustaa ympäri Suomea, täällä voi nähdä kaiken, amanuenssi Lauren naurahtaa.
Perusnäyttelyn ohella museossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä, parhaillaan niitä on esillä kolme: Heikki Orvola – Materiaalien virtuoosi, Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita sekä Polvesta polveen – Aada Vainio ja Heikki Punkari. Orvolan näyttely on kesän suurin näyttely ja se esittelee poimintoja Orvolan uran varrelta.
–Esillä on enemmän Orvolan uniikkiesineitä kuin sarjatuotteita, Lauren korostaa.
Timo Sarpanevan tuotannosta on nostettu esille Ambiente-painokankaat, jotka hän suunnitteli Finlaysonille 1960-luvun loppupuolella. Niitä tehdään nykyäänkin.
Polvesta polveen -näyttely esittee Iittalan pitkäaikaisen mestaripuhaltaja Heikki Punkarin ja nuoren Aada Vainion yhteinen näyttely. Lauren painottaa, että kokonaisuus on tehty alusta asti yhteiseksi kokonaisuudeksi.
-Näyttelyssä halutaan painottaa sitä, miten tärkeää on puhaltajan ammattitaito, Lauren kertoo.
Varsinaista lasinpuhallusta lasimuseon tiloissa ei voi tehdä paloturvallisuussyistä, mutta aihetta lähestytään esinein, videoin ja valokuvin.
-Ihan museon läheisyydessä toimii pari studiota, joissa voi vierailla ja nähdä, miten lasinpuhallus oikeasti tapahtuu, Lauren sanoo.
Syksyllä esille lasisia joulukuusen koristeita
Syksyllä museoon on tulossa uusia vaihtuvia näyttelyitä. Esille saadaan esimerkiksi lasisten joulukoristeiden historiaa ja nykyisyyttä esittelevä näyttely Saksasta. Keskiössä on ainutlaatuinen lasinpuhallustekniikka, jota vielä nykyäänkin hyödynnetään muun muassa lasiproteesien valmistuksessa.
Suomen lasiystävät ry toimii museon tukena. He järjestävät esimerkiksi keräilijöille isot tapahtumat tammikuussa ja kesäkuussa, joissa käy muutaman tunnin aikana tuhansia vierailijoita. Monet keräilijät käyvät tapahtumissa ulkomailta saakka.