Suomi joutui Kiinan propagandakoneen hampaisiin – “geopoliittinen vaara”

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys herättää närää Venäjän lisäksi myös Kiinassa. Kiinan valtion televisio julkaisi eilen keskiviikkona jutun otsikolla: ”Nato nopeuttaa Suomen ja Ruotsin nielemistä. Sosiaalisen median käyttäjät: Nato lähenee taas Venäjää. Eikö se ole provokatiivista?”

Tämä artikkeli, joka on suoraan Kiinan propagandajohdolta, on sittemmin julkaistu monissa muissakin medioissa ympäri Kiinaa, Politico kirjoittaa.

”Sosiaalisen median käyttäjien” lainaaminen on tyypillistä kiinalaista strategiaa, jolla pyritään luomaan asioista sellainen kuva, joka tahdotaan. Sillä kyetään pitämään välimatkaa valtion viralliseen kantaan ja kuitenkin viestimään selkeästi kotimaan yleisölle.

Tällä kerralla sosiaalisen medioiden käyttäjien nimet mainittiin toisin kuin yleensä. Nimet olivat englanninkielisiä, mutta käyttäjien kommentit oli kirjoitettu huonolla englannilla.

Kiina julkisti ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan yhteisen julkilausuman Venäjän kanssa, jossa maat vastustivat Naton laajentumista. Politico kertoo, että eräälle eurooppalaiselle diplomaatille oli kuitenkin vakuutettu, ettei Kiinan ja Venäjän lausunnot tarkoita Suomea ja Ruotsia.

Kukaan kiinalainen kommentaattori ei kuitenkaan kannata Naton laajenemista.

-Jos tai kun Ruotsi ja Suomi liittyvät Natoon, koko Eurooppa joutuu vakavaan geopoliittiseen vaaraan, johtaen jopa ennalta-arvaamattomiin seurauksiin, tutkija Ling Yunzhi Nanjiangin yliopistosta maalaili kauhukuvia.

Kiina ja Venäjä ovat vannoneet ystävyyttä toisilleen, eikä Kiina ole suostunut tuomitsemaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Toisaalta Kiina ei ole myöskään osoittanut suoraa, avointa tukea Venäjälle.

Toimitus

Toimitus