Suomi mainittiin toistuvasti Ruotsin Nato-selvityksen julkistuksessa

Ruotsi julkaisi tänään puolilta päivin Suomen aikaa oman Nato-selvityksensä, jossa pohdittiin muuttunutta turvallisuustilannetta ja sitä, miten Ruotsin tulisi tilanteessa toimia. Useampi puolue painotti julkistamistilaisuudessa omaa Nato-kantaansa, mutta hallituksen ainut puolue sosiaalidemokraatit julkistavat päätöksensä vasta sunnuntaina.

– Tämän selvityksen jälkeen minun kantani on selvä, mutta haluan kunnioittaa puolueen keskustelua ja hallituksen vastuullisia päätöksiä enkä siksi kerro kantaani nyt, pääministeri Magdalena Andersson (sd) sanoi.

Aiemmin julkaistujen tietojen mukaan Ruotsi todennäköisesti jättää Nato-hakemuksensa ensi maanantaina.

Venäjä suurin huolenaihe Ruotsissakin

Samoin kuin Suomi Ruotsi on huolissaan Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja siitä, mitä se tarkoittaa Venäjän lähialueille. Raportissa todetaan, että Venäjän kriisi on rakenteellinen, järjestelmällinen ja pitkittynyt.

Raportissa korostetaan, että Ruotsin Nato-jäsenyys nostaisi sotilaallisen konfliktin kynnystä Pohjois-Euroopassa ja siksi sillä olisi ehkäisevä vaikutus. Toisaalta Ruotsi tunnistaa myös mahdollisuuden siihen, että Venäjä voi käyttäytyä hyökkäävästi, jos Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä.

-Jos Ruotsi päättää hakea Nato-jäsenyyttä, on olemassa Venäjän hyökkäyksen riski. On tärkeää, että Ruotsi saa siirtymäkauden aikana eri tavoin turvavakuutuksen useilta liittolaisilta, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi.

Ruotsi on jo allekirjoittanut sopimuksen keskinäisestä avunannosta Ison-Britannian kanssa.

Puolueet puolesta ja vastaan

Aivan yksimielistä riemua selvitys ei aiheuttanut. Sekä vasemmistopuolue että ympäristöpuolue vihreät toistivat vastustavansa Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

– Olen huolissani siitä, että jokainen suurvaltakonflikti vielä pitkään, vuosikymmenien ajan, tapahtuu Ruotsin rajoilla tai Ruotsissa. En halua olla osa sitä, joten vastustan Ruotsin Nato-jäsenyyttä, vasemmistopuolueen Håkan Svenneling sanoi julkistustilaisuudessa.

Muut puolueet olivat selvästi Naton kannalla ja monien puheenvuoroissa tuotiin esiin Suomi ja Suomen kanssa tehty turvallisuusyhteistyö.

Hans Wallmark maltillisesta kokoomuksesta korosti paria asiaa, jotka puoltavat Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Erityistä painoa hän antoi artikla 5 eli yhteiselle puolustukselle.

-Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta. Se on perustavanlaatuista.

Toinen Wallmarkin mielestä tärkeä asia on yhteinen puolustussuunnittelu tärkeimpien ja lähimpien maiden kanssa.

Hän ilmaisi selvästi puolueensa kannan.

– Jaamme Suomen presidentin ja Suomen pääministerin eilisen johtopäätöksen: Meidän on nyt heti haettava Nato-jäsenyyttä. Piste.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen