Suomi valittiin YK:n ihmisoikeusneuvostoon

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt

Suomi on valittu Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Ihmisoikeusneuvostoon vuosiksi 2022–2024, tiedottaa ulkoministeriö. Tämä kolmen vuoden luottamustoimi on ensimmäinen koko kauden kattava kausi Suomelle.
YK:n yleiskokous äänesti asiasta eilen New Yorkissa. Euroopan ja Pohjois-Amerikan alueelta Suomen kanssa valittiin Luxemburg ja Yhdysvallat. Suomi oli edellisen kerran neuvoston jäsen vuosina 2006–2007, kun neuvosto perustettiin.
Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Suomen olevan sitoutunut kantamaan vastuun ja toimimaan eri toimijoiden kanssa. Haavisto painottaa, ettei ihmisoikeudet saa jäädä pelkäksi sanahelinäksi. Hän nostaa esiin myös muiden kuin valtioiden toiminnan ihmisoikeusasioissa. Kansalaisyhteiskunnan, tutkijoiden ja yksityisen sektorin osaaminen on tärkeää ottaa osaksi neuvoston työtä.
Pääministeri Sanna Marin kommentoi videoidussa kiitospuheessaan, että ihmisoikeudet ovat paras takuu rauhalle, turvallisuudelle ja kestävälle kehitykselle.
Ihmisoikeusneuvoston tehtävänä on edistää ja suojella ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti. Neuvosto ottaa kantaa ja asettaa riippumattomia asiantuntijoita seuraamaan eri maiden tilanteita. Näin on tehty viime vuosina esimerkiksi Syyriassa, Myanmarissa ja Afganistanissa.
Neuvosto antaa myös suosituksia erilaisissa ihmisoikeuskysymyksissä, kuten naisten, lasten ja vähemmistöjen oikeuksissa, mutta myös esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja digitalisaatioon liittyvissä ihmisoikeuskysymyksissä.
Lue lisää
Yhdysvallat ja Suomi istuvat jälleen ihmisoikeusneuvostossa

Toimitus

Toimitus