SuPerin Paavola tyrmää esitykset hoitajamitoituksen uudelleenarvioinnista: “Raha ratkaisee”

Hallituspuolue keskustan suunnasta on viime päivinä tullut avauksia hoitajamitoituksen uudelleenarvioinnista, sillä tälläkin hetkellä useita vanhusten hoivayksiköitä on suljettuna hoitajapulan vuoksi.
Esimerkiksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi on esittänyt hoitajamitoituksen kiristymisen seurausten selvittämistä ja keskustan kansanedustaja Joonas Könttä puolestaan esittää hoitajamitoituksen voimaantulon lykkäämistä.
Myös perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) totesi perjantaina STT:lle, että hän ratkoisi asiaa “tällä hetkellä siitä näkökulmasta, miten huhtikuussa voimaan tulevaa 0,7:n hoitajamitoitusta tulkittaisiin ja mitä henkilöstömitoitukseen katsottaisiin kuuluvaksi”.
Nämä ulostulot eivät ilahduta Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtajaa Silja Paavolaa, joka ihmettelee miksi yhteiskunta ei halua pitää huolta vanhuksistaan.
– Hoitajamitoitus laitettiin sen takia lakiin, että suositukset eivät siinä toimi. Kysymys on siitä, että ne ihmiset, jotka ovat ympärivuorokautisessa hoidossa, he ovat elämänsä viimeisillä lopputaipaleilla. Ajatus, että hoitajamitoitusta myöhennetään tai jopa pienennetään, tarkoittaa työntekijöille: tehkää nopeammin, enemmän ja juoskaa, jotta hoidettavia saadaan enemmän sisään, Paavola sanoo AlfaTV Uutisille.
– Eli kysymys on siitä, että Suomi ei halua satsata siihen faktaan, että Suomi on yksi maailman nopeimmin vanheneva kansa, ja se pitää näkyä jossakin. Ja tässä tapauksessa se näkyy siinä, että meillä tarvitaan lisää hoitajia vanhustenhoitoon, ratkaisu ei ole se, että hoitajamitoitusta vähennetään.
Paavola myös kysyy miltä näyttäisi “oikeus- ja hyvinvointivaltion silmissä katsottuna”, jos hoitajapula estää laadukkaan ympärivuorokautisen hoivan vanhuksille.
Ja jotta laadukas hoiva toteutuisi, hoitajien on Paavolan mielestä pystyttävä keskittymään varsinaiseen työhönsä.
– Nyt pitäisi todellakin tehdä se, etteivät lähihoitajat ja sairaanhoitajat joudu tekemään yhtään tukitöitä eli siivousta. ruuanlaittoa ja pyykinpesua. Että työn sisältö olisi oikeanlainen.
Kun hoitajamitoitus nousee huhtikuussa 0,6:sta 0,7:ään, on laskettu sen tarkoittavan noin 3 200 hoitajaa lisää.
Paavolalla on tilanteeseen yksinkertainen ratkaisu: lisää rahaa.
– Kaikkein konkreettisin asia aina, kun työntekijöistä on pula, on palkkaratkaisu. Ja nythän me yritämme tehdä niitä. Palkkaratkaisu puuttuu lähestulkoon kaikilta, kaikkia muita kepulikonsteja yritetään laittaa siihen, Paavola moittii neuvottelujen etenemistä.
SuPerin päätavoitteena on ollut viiden vuoden “pelastusohjelma”, jossa peruspalkkatasoa nostettaisiin vuosittain 3,6 % sekä erilliset ostovoimaa turvaavat palkankorotukset.
SuPerin, Tehyn sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n väliset neuvottelut jatkuivat 9. elokuuta.
Eli raha ratkaisee?
– Raha ratkaisee – se ja työnkuva ja työolosuhteet. Kun kaikessa on kyse työolosuhteista ja työmäärästä, henkilöstön vajavuudesta, niin tietysti silloin palkkaratkaisulla on suuri merkitys, Paavola toteaa.