Supo: Venäjä on häikäilemätön sille tärkeissä asioissa

Suomen pitää olla valmiina merkittäviin meihin kohdistettuihin toimiin, Suojelupoliisin Turvallisuusselvitysyksikön päällikkö Ilkka Hanski sanoi tänään Keskuskauppakamarin ajankohtaistilaisuudessa.

– Venäjä on häikäilemätön sille tärkeissä asioissa, Hanski painotti.

Kun Ukrainan sota loppuu, Venäjän voimat voivat kohdistua muualle, kuten Suomeen, Hanski kertoo. Hän sanookin, ettemme voi tietää, mitä esimerkiksi kesällä tapahtuu.

– Täytyy olla valmiina siihen, että mitä tahansa voi tapahtua.

– Kohtuullisella varmuudella voidaan todeta, että turvallisuustilanne ei tule nopeasti muuttumaan. Venäjä on ollut ja tulee olemaan Suomen turvallisuuden suurin uhka.

Hanski painotti kuitenkin, että Suomessa on hyvä venäläinen vähemmistö, joka ei aiheuta turvallisuushuolia.

– Siksi on tärkeää, että ylilyöntejä vältetään, Hanski painotti.

Hanski kuitenkin huomauttaa, että Venäjä on pyrkinyt painostamaan kaksoiskansalaisia ja tehnyt vaikutustyötä heidän keskuudessaan. Suojelupoliisin edustajana Hanski muistutti yrityksiä turvallisuusselvitysten mahdollisuudesta. Suojelupoliisi aikoo myös ottaa yhteyttä yrityksiin, jotka ovat alttiita Venäjän vaikutusyrityksille.

Venäjänkieliset ovat Suomen suurin vieraskielisten ryhmä. Tilastokeskuksen eilen julkistettu tilasto kertoo, että venäjänkielisten määrä kasvoi 3400 henkilöllä viime vuonna. Heitä on Suomessa nyt yli 87 000 henkilöä.

Toimitus

Toimitus