Supo: Venäjään on syytä varautua – “laajentaa operaatioitaan Ukrainasta länteen”

Supon mukaan Venäjän aloittama sota Ukrainassa ja Suomen Nato-keskustelu vaikuttavat turvallisuuteemme lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Suurimpia kansallisen turvallisuuden uhkia ovat laaja-alainen eli hybridivaikuttaminen ja laiton tiedustelu. Suomessa vilkastunut Nato-keskustelu ja turvallisuuspoliittisten ratkaisujen aika näkyvät todennäköisesti Venäjän vaikuttamisyrityksinä, Supo arvioi päivitetyssä terrorismin uhka-arviossa. Supo pitää uhka-arvionsa neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonneena.

– Koko suomalaisen yhteiskunnan on syytä varautua erilaisiin toimiin, joilla Venäjä haluaa vaikuttaa Suomen päätöksentekoon Nato-kysymyksessä. Viranomaisten tehtävä on turvata se, että avointa keskustelua voidaan käydä ilman pelkoa sekä varmistaa, että ulkopuoliset eivät pääse vaikuttamaan Suomen tekemiin turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin, Supon päällikkö Antti Pelttari arvioi.

Toistaiseksi Venäjän Suomen vastaisessa toiminnassa ei ole Supon mukaan havaittu merkittäviä muutoksia. Supo huomauttaa, että Venäjän resurssit on tällä hetkellä sidottu Ukrainaan ja toisaalta kotimaahan. Tilanne voi kuitenkin muuttua hyvinkin nopeasti.

– Suojelupoliisi arvioi, että Venäjä todennäköisesti laajentaa kyber- ja informaatio-operaatioitaan Ukrainasta länteen. Siksi on todennäköistä, että myös operaatiot Suomea vastaan lisääntyvät tulevina kuukausina, Pelttari arvioi.

 

Toimitus

Toimitus