Suurin korkeakoulu-uudistus tällä vuosituhannella – ”Kyse on myös aluepolitiikasta”

Hallitus lisää koulutusvastuita useille korkeakouluille. Koulutusvastuu määrittää, mitä tutkintoja korkeakoulussa voi suorittaa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) kuvasi tiedotustilaisuudessa nyt tehtyä päätöstä suurimmaksi korkeakoulu-uudistukseksi tällä vuosituhannella.

Uusista koulutusvastuita myönnettiin kuudelle yliopistolle ja yhdeksälle ammattikorkeakoululle. Hallitus pyrkii näin pääsemään tavoitteisiinsa korkeakoulupaikkojen lisäämisessä ja osaajien kouluttamisessa.

-Kyse on myös aluepolitiikasta, ministeri Kurvinen sanoo.

Kurvinen painottaa, että tehdyt linjaukset avaavat uusia mahdollisuuksia kautta maan. Hallitus pyrkii myös kolminkertaistamaan kansainvälisten opiskelijoiden määrän. Hallitus pyrkii siihen, että Suomi näyttäytyisi mahdollisuuksien maana opiskelijoille kautta maailman.

-Nyt korkeakoulutusta laajennetaan poikkeuksellisen paljon. Näillä päätöksillä nuorten koulutusmahdollisuudet paranevat, osaajapulaan vastataan eri alueilla ja aloilla, sekä vahvistetaan korkeakoulujen myönteistä vaikutusta alueiden kehitykseen, ministeri Kurvinen kommentoi.

Kovin paljon uutta rahaa uusiin koulutusvastuisiin ei käytetä. Opetusministeriö valitsi koulutusvastuut korkeakoulujen omien esitysten pohjalta ja painotti esityksiä, jotka kyetään järjestämään korkeakoulun oman menokehyksen puitteissa ja joihin on saatu vahva paikallinen sitoutuminen myös rahoitukseen.

Käytännössä tämä saattaa tarkoittaa joidenkin toisten koulutusohjelmien alasajoa. Se jää korkeakoulujen päätettäväksi.

Uusien koulutusvastuiden mukaisten koulutusten on tarkoitus alkaa vuoden 2023 aikana.

Toimitus

Toimitus